Tp-link w9980 bridge vdsl


#1

Dzień dobry, mam pytanie dotyczące tego routera z tematu. Jak w nim ustawić tryb bridge na modemie VDSL (neostrada 80mb/s), bo chce postawić OpenVPN na ARCHER C2600? Próbowałem z VLAN ID 35, ale co dalej w takim razie. Podłączałem go do innego routera, próbowałem się wdzwonić przez WAN na PPPoE, ale nie ma żadnego skutku. Firmware oryginalne TD-W9980_V1_160125 z 2016-01-25.

Drugie pytanie dotyczy przy okazji routera W8980 v1. Po podaniu zasilania świeci się tylko power i ethernet 3. Na putty nie ma żadnego znaku życiu, tryb UART też się nie uruchamia. Wrzucanie Flasha klipsem bezpośrednio do chipu też nic nie zmienia. Podejrzewam, że trup?

Pozdrawiam i przepraszam że przez prywatną wiadomość, a nie forum ale na pierwszą odpowiedź nie znalazłem potwierdzenia, a co do drugiego problemu to wszystko już sprawdziłem, co tylko można było :slight_smile:

przeniosłem do publicznego forum //Heinz


(Heinz) #2

(Heinz) #3

Witam,

W TD-W9980 tryb bridge ustawisz w taki sposób:

Na Archer C2600 Spróbuj ustawić połączenie PPPoE wpisując prawidłowy login i hasło.
Jeśli nie pomoże to ustaw Internet VID na 35 w menu Network - IPTV :

Co do drugiego pytania.

Co mu wrzuciłeś i skąd miałeś dump? Masz może zrobiony dump z przed wgrania nowego wsadu?


#4

Czyli VLAN ID nie muszę w TD-W9980 wpisywać? Może to jest przyczyna. Sprawdzę w takim razie ten sposób.
Jak ustawię bridge TD-W9980 to wtedy łączyć go przez LAN4/WAN z C2600?
Czy jeśłi chciałbym wrzucić na C2600 LEDE LUCI to też powinno zadziałac z mostem VDSL na TD-W9980?

DUMP przed flashowaniem robiłem i mam (router trafił do mnie w takim stanie, więc nie znam jego historii). Co do wrzucenia czegoś, to właśnie za bardzo nie mam co :roll_eyes:


(Heinz) #5

Dowolny port LAN w W9980.

Tak

To dobrze, przyda się, Jeśli chcesz to możesz wrzucić na forum to sprawdzę jego stan.

Możesz sobie na próbę wgrać fabryczny soft zaczynając od bootloadera i właściwego firmware.
Pobierz soft ze strony i wypakuj go. odetnij pierwsze 512bajtów ( 0x200 hex) i resztę wpisz na kość od początku.
Spróbuj to uruchomić, powinno wystartować, ale wifi nie zadziała.
Potem wystarczy przekopiować resztę z istniejącego dumpa ( o ile ta cześć tam jest).


#6

Wsad z flasha wrzuciłem na forum w odpowiednie miejsce. Nie znam jego stanu, bo nie mam jak sprawdzić.

Zrobię próbę i dam znać, bardzo dziękuję za sugestie.


(Heinz) #7

Tak pobieżnie przejrzałem, bo też nie mam takiego sprzętu żeby wypróbować, ale nie wygląda na uszkodzonego.
Próbuję go porównać z innymi dostępnymi na Polskiej stronie TP-Link ale te które było tam wgrane jest chyba jeszcze "fabryczne" bo nie posiada nawet podpisu RSA a na stronie wszystkie go posiadają.

Zostało jedynie próbować wgrać coś "nowego"

Jest jeszcze jeden sposób:
Jest to UART boot: https://wiki.openwrt.org/toh/tp-link/td-w8980#uart_boot
Jeśli router ruszy w tym trybie to znaczy że tylko Firmware jest uszkodzone. w innym wypadku będzie to wina sprzętu.


#8

Nie mam drugiego takiego routera, bo bym sprawdził. Po wstępnej analizie też mi wyglądał na nieuszkodzony.

Próbowałem te binarki ze strony producenta, ale właśnie są tylko z RSA. Router cały czas jest w tym samym stanie (power i ethernet od razu po podaniu zasilania nawet z wyczyszczonym flashem :slight_smile: ) , więc chyba jest "uwalony" sprzętowo. Napięcia na serialu J7 ma prawidłowe, ale na konsoli cisza.

UART boot też próbowałem (lutowałem do masy nawet ten PIN obok, bo to zdjęcie jest podobno od TD-W9980 ze źle oznaczonym) i też bez rezultatu. Co do tego routera to spisałem go na straty wszelkie próby ratowania okazały się bezskuteczne do tej pory.

PS. mam nadzieję, że ruszy chociaż ten Bridge VDSL na W9980 zgodnie z zaleceniem, bo do tej pory cały czas wpisywałem VLAN ID 35 i nie chciał ruszyć. Zobaczę teraz bez wpisywania.


(Heinz) #9

Skoro nie ruszyło na UART boot to strata czasu na niego. Może być mocno po burzowy i upaliło SoC lub inny ważny element.

Z VLAN ID musisz próbować bo opisy różnie podają.

Możesz tez na komputerze sprawdzać czy router jest w trybie bridge podglądając pakiety przez Wiresharka.


#10

Wychodzi na to, że jest spalony, wszystkie dostępne próby reanimacji zawiodły. Inna naprawa według mnie jest nieopłacalna.

Sama zmiana na bridge na już skonfigurowanym routerze (połączenie PPPoE) nic nie daje. Nie wyłącza nawet DHCP i NATu, więc wydaje mi się, że trzeba go ustawić tym wbudowanym kreatorem od nowa, bo tu chyba robiłem błąd. Ustawiałem WANa w bridge, a na switchu i tak był dalej LAN z DHCP.

Czy router C2600 z oryginalnym firmwarem ma jakieś limity ilości klientów podłączonych do OpenVPNa?
I tak będę używał LEDE z LuCi, tylko zastanawia mnie ta sprawa przy oryginalnym sofcie.


(Heinz) #11

I nie wyłączy tego trybu.
W Trybie Bridge poprostu ruch jest połączony z portu VDSL do portu LAN.
Sprawdzałeś Wiresharkiem czy jest tam ruch? ( pakiety PADI PADO)

Nawet w trybie mostu, ustawiając PPPoE na C2600 można wejść w konfigurację W9980. Musisz tylko ustawić drugie połączenie w wan wybierając ststyczny lub dynamiczny IP. ( adresy sieci muszą być inne)
Próbowałeś z tym VLAN ID w konfiguracji IPTV?

Chyba nie. Miałem podłączonych tylko 3 klientów, ale wada jest taka że każdy klient używa takich samych kluczy. Na LEDE konfigurację przeprowadzisz po swojemu ustawiając klucze wg siebie.


#12

Zabiorę się za to dopiero w tygodniu, jak zdobędę C2600, bo od razu chce do niego podłączyć ten VDSL'owy most. O wynikach na pewno poinformuję, bo zamierzam zdiagnozować to Wiresharkiem po ustawieniu.

Jw. C2600 zamierzam od razu konfigurować na LEDE LuCi więc też dam znać jak ta konfiguracja się uda.

Nie ukrywam,że dokładnie to też jest jeden z argumentów, które przemawiają do mnie w związku z własną konfiguracją tego serwera. Na C7 v2 miałem długo zestawione połączenie z ponad 20 klientami i działało to bez najmniejszego problemu. Teraz chce to postawić na nieco mocniejszym routerze.


(Heinz) #13

To jaki router podłączasz jako "główny" skoro W9980 ma robić tylko za modem?


#14

Aktualnie w tym miejscu jest postawiony W9980 jako główny router (tylko VDSL dostępny w miejscu instalacji, więc alternatywny dostawca nie wchodzi w grę, był FunBox 3.0).

Jako główny ma stać właśnie C2600, który w razie jakichś zmian dostawcy mógłby tam już na dłużej zostać, a zależy mi na Open VPNie. Stawianie VR2600, który ma w sobie modem, ale mniejszy flash (16MB) niż C2600 jest dla mnie bez sensu, jak można przełączyć W9980 w bridge. Jeśli źle kombinuję, to można mnie wyprowadzić z błędu :slight_smile:


(Heinz) #15

OK tego przełączasz w bridge. To na jakim sprzęcie ustawiasz PPPoE?


#16

Zgodnie z założeniem które mam w głowie, planuje to zrobić na C2600 tylko, że na LEDE.
luci-17.01-snapshot-r3566-98c003e-ipq806x-C2600-squashfs-factory.bin z tą wersją chyba nie powinno być problemu w tej kwestii?


(Heinz) #17

To też OK ale cały czas piszesz że nie działa a nie piszesz na jakim sprzęcie to robisz.


#18

Bo wcześniej robiłem jedynie próby z przełączeniem W9980 i podłączałem pod to, to, co miałem pod ręką w danej chwili i nie działało (był to zarówno leciwy WR1043ND jak i TL-ER6020 - pierwszy z gargoylem, a drugi z oryginalnym firmwarem) i PPPoE nie zestawiało się. Nie wpadłem na to żeby to sprawdzić wiresharkiem.

Teraz kiedy już ostateczna decyzja zapadła, że będzie tam stał C2600 to wypróbuje na tym zestawieniu zgodnie z Twoimi zaleceniami i dam znać czy działa.

Trochę zamieszałem, bo robiłem kombinacje z tym bridgem z różnymi routerami i na żadnym mi nie zadziałało, jednak korzystałem z instrukcji takich, które podawały, aby VLAN ID wpisywać w bridgu.

Teraz po ustawieniu będę sprawdzał wiresharkiem, do skutku, aż zadziała. Wtedy powiem jak to ruszyło ostatecznie.
Dzięki w każdym razie za informacje