TP-Link TL-WR740N problem z downloadem


(pomoccy) #1

Witam wszystkich
Mam problem z predkoscia pobierania plików. Internet z multimedii 60mb
Pobieram głownie przez torrenty, ale i przez pliki premium z linków też jest ten sam problem.
Mianowicie pobiera maks 2mb/s i do tego momentu się rozpędza i nagle staje. Po kablu z modemu idzie normalnie ok 6-7mb/s ale przez router juz nie.
Wymieniłem ruter na inny i jest ten sam problem - blokada 2 mb :slight_smile:
Był pracownik multimedii i nie poradził tez sobie z tym - jako tako multimedii winic za to nie wolno bo po kablu jest predkosc ok i przez wifi speed test rowniez wypada ok.
Prosze o pomoc bo męcze sie juz 2 msc z tym. Wczesniej pobierało lepiej na necie 30mb


(Marcin) #2

TP-Link podłączony portem WAN do internetu? Pokaż zakładkę Status z TP-linka


(pomoccy) #3


(Marcin) #4

Przy podłączeniu kablowym komputera do TP-Linka też masz podobne objawy?


(pomoccy) #5

podłączałem tylko prosto z modemu do laptopa i nie było problemu
wpiąć jeszcze jeden kabel do rutera i do laptopa ? jak tak to w które gniazdo bo troche zielony jestem w tym
ps dziekuje za zainteresowanie


(Marcin) #6

Nie ma to znaczenia masz do dyspozycji 4 porty LAN (kolor żółty).


(pomoccy) #7

Tak. Problem jest ten sam blokuje do 2mb.


(Marcin) #8

Podłącz komputer bezpośrednio do modemu (bez TP-Linka) i jak twierdzisz że masz wtedy dostęp do internetu i poprawną prędkość wrzuć obrazek z komendy ipconfg -


(pomoccy) #9


(Marcin) #10

Podłącz się z powrotem do TP-linka kablowo i użyj funkcji clone mac tak aby adres fizyczny z karty komputera znalazł się na porcie WAN. Po czym wyłącz na chwilę modem dostawcy z zasilania. Pokaż potonie zakładkę Status Tp-linka.


(pomoccy) #11


(pomoccy) #12

musze ie teraz laczyc przez wifi bo przez kabel jest niby dostęp ale nie wczytuje stron
edit chodzi juz :slight_smile:


(pomoccy) #13

zauwazyłem ze teraz po podłączeniu przez kabel jest ten sam problem co przez wifi


(Marcin) #14

Pokaż jeszcze raz komendę ipconfig /all kiedy korzystasz z internetu na modemie i masz pełna prędkość. Możesz wrzucić też http://speedtest.net z tego momentu?


(szopen) #15

ma moje oko to problem z "low id", więc zapewne pomoże przekierowanie portów (albo DMZ dla komputera)
tak czy inaczej wymaga to paru dodatkowych ruchów - sensowne byłoby przypisanie stałego IP dla komputera przy użyciu "Address Reservation" z menu "DHCP"


(pomoccy) #16

tutaj wynik testu z wifi czyli poprawny
wynik z ipconfig all na wifi


(Marcin) #17

Jak rozumiem problem rozwiązany?


(pomoccy) #18

wyniki testu zawsze są ok
problem jest z pobieraniem do 2 mb :slight_smile: ciągle to samo


(Marcin) #19

Z czego pobierasz? Jakieś przykłady?


(pomoccy) #20

głównie torrenty
strony
http://sportscult.org/index.php?page=torrents
i czasem torrenty.org
próbowałem w utorrent,bitttorent, bit comet wszedzie 2,0 mb
nie dziwiło by mnie to, że wiadomo to są torrenty itd ale pobierało mi tam po 6mb spokojnie ale 3 miesiace wstecz