TP-Link TL-WDR4300 _ ratunek


(cocodrillo) #1

Witam. Mam wielki problem i mam nadzieję, że jakoś mi pomożecie. Zachciało mi się zmienić firmaware na gargoyje i zainstalowałem plik sysupgrade zamiast factory zbyt szybko czytałem i nie zauważyłem tego popełniłem fatalny błąd.Teraz mam problem bo co prawda jak wpiszę adres to coś się otwiera, ale pisze o hasło nic nie pomaga. Robiłem według instrukcji kolegi Heinz tyle, że nie doczytałem że ma to być plik factory :-[ :frowning: . Proszę o informację czy jest jakiś sposób na przywrócenie poprawności działania mojego rutera czy tylko serwisowa naprawa ? Uściślę może jeszcze, że po wpisaniu ip do przeglądarki mam okno logowania, gdzie żąda ode mnie hasła. Tyle, że ja hasła nie nadawałem żadnego.
Pozdrawiam


(Heinz) #2

Domyślne hasło to password
Pokaż jak wygląda te okienko do logowania?
Masz dojście do konsoli przez telnet lub SSH?


(cocodrillo) #3

Witam. Dzięki Ci Heinz po wpisaniu hasła wszedłem do całej konsoli. Nie mam jeszcze internetu ani wifi bo nie wiem co mam zrobić. Czy aktualizować do firmware faktory ? czy wrzucić oryginał choć spróbowałem tylko ale dostałem komunikat że oryginał ma botloadera i nie się wymienić firmware.
Przełączam się teraz ze starego rutera żeby mieć dostęp do neta.
Pozdrawiam


(Marcin) #4

Konsola - putty:

uci set wireless.@wifi-device[0].disabled=0
uci commit wireless
wifi

(cocodrillo) #5

czyli mam już nie wymieniać nic tt firmware z upgrade jest OK wystarczy ?


(Heinz) #6

Ustaw najpierw dostęp do internetu na tym routerze. Potem będzie łatwiej zaktualizować firmware.

masz dostęp do strony konfiguracyjnej czy tylko pisanie w terminalu?


(Marcin) #7

Pytanie co tam masz? Tak jak pisał kolega Heinz tylko konsola czy jakieś GUI?


(cocodrillo) #8

no nie wiem co mam bo pierwszy raz widzę to firmware, wygląda jakby było niepełne. nie wiem, gdzie mam wpisać dane mojego IP, żeby połączyć się z internetem. ( za bardzo to nie jestem rozgarnięty w tych sprawach ) tam gdzie moim zdaniem powinno być miejsce na wpisanie ip, maski i tp mam coś o dzierżawie i odnowieniu. Konfiguracja/Podstawowe - nie widzę rubryk do wpisania danych połączenia z internetem. Mam internet z sieci osiedlowej i statyczne IP.


(Heinz) #9

Konfiguracja - Podstawowa.
Urządzenie jako brama sieciowa.
Podłączony przez statyczny IP przewodowo.


(cocodrillo) #10

Zrobiłem jak pisałeś. Musialem jeszcze wpisać 2 razy DNS wybrałem Serwery DNS/dodaj i wpisałem dane. Niestety dostępu do internetu nie ma :frowning:


(Heinz) #11

dla pewności pobierz jeszcze raz gargoyle oczywiście wersję factory i zaktualizuj przez System - Aktualizacja. NIE zaznaczaj "zachowaj ustawienia".
Nie wiadomo co u Ciebie działa a co nie.


(Marcin) #12

Nie masz w sieci osiedlowej autoryzacji przez mac adres? Choć może ponowna instalacja będzie dobrym rozwiązaniem.


(cocodrillo) #13

No teraz jest chyba OK bo po wpisaniu wszystkich danych ruter ma internet i teraz już z niego piszę :slight_smile:
Wielkie dzięki, ale mam prośbę ponieważ jak pisałem nie za bardzo znam się na tym a chciałbym uruchomić resztę . Czyli wifi, 2,4 i 5 mam też hd do tego rutera na tamtym firmware wszystko było już uruchomione a tu nic. Proszę zatem jeszcze o wyrozumiałość i pomoc. Zdecydowałem na zmianę firmware po tym jak mi na smartfonie uciekała sieć, choć balkon jest blisko w mieszkaniu, pisano że zmiana firmware poprawi zdecydowanie zasięg.


(Marcin) #14

Ale to chyba nie u nas na forum?


(Heinz) #15

konfiguracja - podstawowe "na dole strony"

Co to ? Tuner TV? Player?


(cocodrillo) #16

Nie dysk twardy
Wifi już działa czy powinienem coś zmieniać w ustawieniach ? moc mam wybrane najlepsza, szerokość kanałów 20( są do wyboru inne ), rozgłaszanie ssid włączone, izolacja klientów wyłączona, filtrowanie adresów MAC wyłączone


(Heinz) #17

HDD wpinasz do USB. Jeśli jest wystarczająca ilość "prądu" w porcie to dysk się uruchomi i zostanie wykryty.

Reszta tutaj:


(cocodrillo) #18

Sprawdziłem teraz mój smartfon na balkonie zgubił sieć ::slight_smile: czyżby wymiana tego firmware nic nie dała ? i nie zwiększyła się moc ? ani troszkę?


(Heinz) #19

Firmware "mocy" nie doda. Dodaje więcej możliwości konfiguacji. Spróbuj użyć innego kanału WiFi lub przestaw router w inne miejsce.


(Marcin) #20

Kolego to wszystko ograniczenie do 100mW w urządzeniach SOHO (domowych) aby nie narażać ludzi na duże promieniowanie mikrofalowe. Potwierdzam to co mówił kolega Heinz. OpenWRT nie dodaje mocy.