Od niedawna mam internet vdsl 80mb i router TP-Link TD-W9980
Niestety jest problem polegający na tym,
że od czasu do czasu bez powodu nie mam dostępu
do niektórych stron.
Po prostu po wywołaniu strony jest info, że niedostępna, a czasem nawet komunikat, że "strona zablokowana"
Wyłączenie i ponowne włącznie TP-Linka załatwia sprawę, ale tylko na jakiś czas 
W czym może być problem?
Co trzeba zmienić w routerze aby nie było w/w problemów?
Ciekawy problem. U mnie nic podobnego się dotąd nie zdarzyło. Używam w9980 od kilku tygodni.
Może coś Ci się samo ustawiło w Parent Control, w sekcji najniżej na stronie (Add URL itd)?
Ewentualnie reset do ustawień fabrycznych, bo co innego można zrobić?
Ja podobne problemy z blokowaniem stron miałem z Funboxem ale, co ciekawe, tylko wtedy, kiedy korzystałem z Windows XP. Pod nowszymi systemami było OK. Niektóre strony, np. tvn24.pl i pochodne ładowały się koszmarnie długo albo wcale.
Czy tak się dzieje na wszystkich urządzeniach podłączonych do tego routera? Jak pisał kolega wyżej spróbuj zresetować go do ustawień fabrycznych i ponownie skonfiguruj.
Zresetowałem na ustawień fabrycznych, choć kilka dni temu (instalując urządzenie po raz pierwszy) to już robiłem.
Czy dzieje się tak z innych urządzeń to jeszcze nie wiem, ale sprawdzę jak tylko problem wróci.
Tak się dzieje na konkretnym komputerze i przy jakim połączeniu- kablowym czy wifi, czy przy obu?
Tak się dzieje przy połączeniu kablowym (wi-fi nie używam).
A czy na innych komputerach to jeszcze nie wiem. Jak problem wystąpi ponownie to wtedy to ustalę.
Sprawdź dostępność aktualizacji na stronie producenta, w DHCP Settings routera dopisz DNS-y 194.204.159.1 i 194.204.152.34
To może być dobry pomysł z tymi DNS-ami, choć, jeśli już, ja bym dopisał DNS-y Google: 8.8.8.8 i 8.8.4.4.
U mnie ten router chodzi bez DHCP i z przekazywaniem DNS-ów pobieranych od operatora (orange) nie ma najmniejszego problemu.
Nie jest to też chyba problem firmware, bo ja miałem początkowo stare - z 09.2014 i nie było żadnych problemów. Teraz mam najnowsze (12.2014) i również jest OK. No, ale próbować warto wszystkiego.
DNS-y od dostawcy są zawsze najbliżej więc są zawsze najszybsze. Oczywiście nie widać tego gołym okiem ale ping będzie pewnie o kilka czy kilkanaście ms lepszy.
Ustawiłem DNS’y i wygląda na to, że po tym tygodniu użytkowania problemu z blokowaniem nie ma 
Tytułem podsumowania można wiec zadać pytanie, w czym był problem?
Bo innym użytkownikom bez wpisanych DNS’ów chodzi
Bo innym użytkownikom bez wpisanych DNS’ów chodziMówisz o innych użytkownikach tego modelu TP-linka czy innych użytkownikach twojej sieci?
o innych użytkownikach tego modelu
Nie ma na to reguły, wszystko zależy z jakich urządzeń korzystasz w sieci (rodzaj karty sieciowej i systemu operacyjnego).