Witam
Planuję zakup kolejnego routera TP-Link. Router będzie pracował jako drugi więc nie potrzebuję ADSL.
Myślę w zasadzie nad dwoma:
-TP-Link TD-W8970 v3
-TP-LINK TL-WR1043ND v3
Planowałem TP-Link Archer C2, ale w najbliższym czasie nie będę korzystał z AC. Poza tym słyszałem sporo o częstych problemach kompatybilności i szybkości z kartami sieciowymi, a nie chcę na razie kupować nowych kart sieciowych Archer. Z resztą TP-LINK TL-WR1043ND lepiej wypada w stosunku do Archer C2 na paśmie 2.4GHz.
Który będzie miał lepszy zasięg sieci bezprzewodowej ? Najbardziej zależy mi na szybkości i dużym zasięgu.
Ceny obu są takie same więc nie zwracam uwagi na to że W8970 ma ADSL.
Oba routery w najnowszej wersji V3.
Zakres cenowy około 200zł.
Proszę o opinie. Z góry dzięki
Bierz 1043ND. Ma on WiFi 450Mbit/s 3T3R, gdzie W8970 ma tylko 300Mbit/s 2T2R, przez co powinien obsługiwać więcej urządzeń i się nie zapchać.
Dzięki za odpowiedź
Słyszałem jednak, że te 450 Mbit/s to jest tak bardzo naciągane i w zasadzie nie osiągalne na tym routerze
Jak by ktoś mógł się jeszcze wypowiedzieć na ten temat lub testował oba routery w podobnych warunkach.
Żeby osiągnąć te 450Mbit/s na jednym sprzęcie potrzebowałbyś karty wifi która obsługuje te 450Mbit/s na 3 antenach. Karty te są mało popularne w laptopach. Najczęściej spotykane są 300Mbit/s które używają 2 anten.
Jeśli masz więcej urządzeń to każde podłączy się do innej anteny nie zapychając się na wzajem.
np Archer C2600 ma 4 anteny na 2,4GHz i obsługuje prędkość 800Mbit/s a takiej karty wifi chyba nie ma dostępnej. chodzi o to że podłączając wiele urządzeń wifi do tego sprzętu nie braknie im przepustowości.
Czyli jednak mnie przekonałeś
Zastanawiałem się jeszcze kiedyś nad routeremTP-LINK TL-WDR4300 tyle że nie widziałem nowego na alledrogo. Byłem dzisiaj w sklepie i jeszcze dwa stały
Możesz powiedzieć jeszcze coś o nim i porównać do tego tp-link tl-wr1043nd ?
Zasiegowo WR1043ND jest na pewno lepszy od WDR4300. Jeżeli nie potrzebujesz 5GHz to bierz WR1043ND.
Z całą odpowiedzialnością mogę polecić wspomniany model. Posiadam i sprawuje się bardzo dobrze. Można także wgrać alternatywne oprogramowanie CC i z pomocą modemu np:E3372 Huawei zbudować sieć 4G. To tylko jako ciekawostka.