TP-LINK TD-W8960N problem z konfiguracją (brak wi-fi)

Witam, moje pytanie jest następujące jakie primary DNS server i secendary DNS server musze wprowadzić ? Problem jest w tym że router łączy się np z telefonem ale nie ma przesyłu danych. Czy to jest przez to że brakuje mu DNS server ? jeżeli nie to czego? proszę o pomoc z góry dziękuje.

za mało informacji,
wstępnie to wygląda tak, jakby twój modemo-router ADSL nie łączył się wcale z dostawcą usługi (to jest neostrada czy coś innego?)
powiem więcej - nie łączy się :smiley: więc wpisanie "z palca" DNSów nie pomoże
trzeba go najpierw jak sądzę poprawnie skonfigurować (lub wręcz poprawnie podłączyć)

Jest to internet radiowy, komputer jest podłączony na kablu prosto od routera i działa bezproblemowo.

to musisz swój router skonfigurować z całą pewnością inaczej (zapewne jako AP) - teraz masz go w standardowej konfiguracji - czyli do pracy z usługą ADSL na linii telefonbicznej
rozumiem, że masz jeszcze jeden router albo AP-kliencki, który łączy się z dostawcą musisz dostarczyć nam znacznie więcej danych,
czy musisz zgłąszać MAC-adresy swoich urządzeń u dostawcy?

Jeżeli potrzeba jeszcze czegoś to proszę powiedzieć czego.

no dobra - przez "quick setup" nic nie osiągniesz… (przynajmniej konfigurując go jako router ADSL)
niestety nie mam tego routera (ani dostępu do podobnego) więc nie wiem co masz do wyboru w trakcie "Qiuck setup'u"
prawdopodobnie powinieneś w 2 kroku wybrać opcję "Ethernet WAN"
ale w emulatorze interfejsu
http://www.tp-link.com/resources/simulator/TD-W8960N(UN).V6.0_Emulator/login.html
nie widzę żadnych opcji wykorzystania tego routera w inny sposób niż jako router ADSL (nawet w trybie WAN ethernet)
liczę na to, że w realnym routerze masz nieco więcej opcji dostępnych - ale jeśli nie, to można go użyć wyłącznie jako Access Point. a nie jako router! i to konfigurując go całkowicie ręcznie (co sprowadza się do ręcznej konfiguracji WiFI, oraz wyłączenia DHCP i UPNP aby nie powodował konfliktów ze sprzętem dostawcy)
a teraz jedno z podstawowych pytań - czy wszystko działało dobrze i nastąpiła awaria? (bo kojarzę jakiś podobny wątek, ale nie wiem czy był twój)
czy po prostu zapragnąłeś dołączyć nowe urządzenia do sieci?
czy twój dostawca wymaga zgłoszenia MAC-adresu używanych urządzeń? (i które z nich zgłaszałeś)
czy kontaktowałeś się z działem technicznym dostawcy w sprawie swoich problemów?
jak masz zbudowaną resztę sieci? - w szczególności mam na myśli jaki masz sprzęt dostarczony przez dostawcę do twojego internetu radiowego (broń Boże nie próbuj go przywracać do ustawień fabrycznych!) oraz
jaka jest konfiguracja komputera gdy łączysz się bez użycia routera z tytułu wątku? i jak masz to wszystko podpięte (i jak było dotąd)

Co do pytania "czy wszystko działało dobrze i nastąpiła awaria?" - tak do momentu kiedy chciałem zmienić nazwę sieci.

czy twój dostawca wymaga zgłoszenia MAC-adresu- Nie wymaga.
czy kontaktowałeś się z działem technicznym dostawcy w sprawie swoich problemów? - Próbowałem lecz to lokalna mała firma co dostarcza internet więc mają zamknięte do czasu nowego roku.
jak masz zbudowaną resztę sieci? - nanostation loco m5 hz indoor outdoor airmax 13dbi cpe
jaka jest konfiguracja komputera gdy łączysz się bez użycia routera z tytułu wątku? komputer łączę tylko i wyłącznie przez kabel ponieważ nie posiadam w nim wbudowanej karty sieciowej problem z przesyłem danych pojawia się w innych komputerach.

Posiadam dokładnie tą wersje routera:

OK to są już jakieś dane do analizy, ja niestety muszę spadać na dłużej, ale z pewnością będą jeszcze inne pytania
podejrzewam, jednak że wystarczy poprawnie skonfigurować twój router, aby pracował wyłącznie jako AP (i nic ponadto)

W takim razie będę czekać na Twój powrót :slight_smile:

Dodam że na routerze nie świeci się dioda ADSL i internet

Ja do niedawna również posiadałem dokładnie ten sam router, ten sam model. :slight_smile:
Korzystam z Neostrady od Orange. Przeszedłem jednak niedawno z ADSL2+ (z opcji "do 10 Mbit/s") na VDSL (opcja "do 80 Mbit/s"), w związku z czym router ten stał się bezużyteczny, jeśli chodzi o wbudowany w nim modem. Ponieważ na skutek przejścia na VDSL otrzymałem od Orange ichniejszy modemo-router FunBox to na początku spiąłem tego FunBoksa z moim dotychczasowym routerem TP-Link TD-W8960N w taki sposób, że ten mój router "dostawał" tylko sygnał Internetu od FunBoksa, a cała reszta, czyli sieć LAN, Wi-Fi itp. "szła" przez ten mój dotychczasowy router. Szybko jednak z takiego układu zrezygnowałem i zakupiłem nowy router, TP-Link TD-W9980, który obsługuje bezpośrednio również linie typu VDSL, więc dzięki temu mogłem zrezygnować z używania FunBoksa od Orange. Zarówno FunBox, jaki i mój poprzedni router obecnie spoczywają sobie w oryginalnych pudełkach, w szafie. :wink:
Router TP-Link TD-W8960N pozwala na skonfigurowanie jednego z portów LAN jako port WAN, tworząc niejako port "wirtualny".
Ja ten mój router skonfigurowałem wtedy według tego poradnika (w języku angielskim): http://ticket.tp-link.com/index.php?/Knowledgebase/Article/View/272/62/how-to-configure-td-w8960ns-lan-port-work-as-wan-porttd-w8960n-work-with-cable-modem
Wszystko działało poprawnie. Jednak dioda "ADSL" i "Internet" nadal się nie świeciły. W przypadku diody "ADSL" jest to zrozumiałe, ale w przypadku diody "Internet" trochę mnie to zdziwiło. Ale mimo to Internet "odbierany" przez ten router od FunBoksa działał prawidłowo.

Wielkie dziękuje za pomoc Barti :slight_smile: