TP LINK TD-W8951ND - Serwer DNS nie odpowiada

Status wygląda następująco -

Co do lampki, ona pali się zawsze, ew. miga, ale nigdy nie miałem sytuacji by zgasła kompletnie.
Proszę poprawić dodanie obrazka zgodnie z regulaminem forum - Administrator
Przepraszam, kwestia przyzwyczajenia, ze ScreenShu korzystam już na tyle długo, że odruchowo robię nim zrzuty i wysyłam.

Dioda Internet musi świecić co oznacza dostęp do internetu. Kiedy miga oznacza to jakiś problem i brak połączenia.
Spójrz na tabelkę masz adresację i status Połaczony czyli wszystko jest ok. Kiedy zacznie się coś dziać sprawdź znowu tą tabelkę co się wyświetla.
Popraw dodanie obrazka!

No cóż, nie wiem czy częstotliwość migania tej diody ma znaczenie, ale jak coś, to sytuacja wygląda tak, że przez kilka sekund się świeci i na ułamek sekundy gaśnie kilka razy (konkretnej liczby nie ma, raz mignie jednokrotnie, drugi raz kilkukrotnie). Kiedy miga w ten sposób, problemów z Internetem nie mam. Nigdy też nie miga jak koguty radiowozu, że tak to ujmę, znaczy w proporcji 1:1, czy jak to dobrze nazwać.

Nie mam tego modelu u siebie ale może być to związane z pobieraniem danych. Tu nie ma co więcej dyskutować. Jeżeli będziesz miał nadal problem z dostępem do internetu sprawdź zakładkę Status.

Dobra, to w takim razie dam znać, jeśli znów Internet mi siądzie.

Czekamy na wyniki

No i znowu to samo, znowu Internet szaleje. Status wygląda tak:

Cały czas jest status Połączony? Sprawdzałeś dostęp kablowo i bezprzewodowo czy jest ten sam efekt?

Tak, cały czas jest połączony oraz przy ikonce na pasku nie ma żółtego trójkąta, czyli jakby Internet zwyczajnie był. Co do połączenia, jest bezprzewodowy, po kablu niestety nie idzie, bo mam jakieś uszkodzenie i zwyczajnie jakby nie widziało (przy komputerze świeci mi się ta zielona diodka przy wtyczce do kabla od Internetu, ale Internet dalej idzie tylko bezprzewodowo). Wina kabla czy też routera to nie jest bo i kabel wymieniałem, i router podłączałem pod laptopa i wszystko działało.

Zmień konfigurację radia na 802.11b+g bez n.

A gdzie to się zmienia?

W konfiguracji radia Interface Setup->Wireless (Ustawienia interfejsów ->Bezprzewodowe)

Dobra zmieniłem. Jaki ogólnie powinien być skutek tej zmiany? Czyżby przez to Internet szalał?

Jest taka możliwość, jak widzisz w tabelce jest cały czas połączenie ze światem. Jeżeli router nie jest już na gwarancji podmienił bym zasilacz może być 12V/1A lub na 1,5A

Router już dawno stracił swoją gwarancję. Ile, na oko, taka wymiana by kosztowała?

Wymiana czego?

Zasilacza, o którym napisałeś.

Zasilacz 12V/1A lub 1,5A jest uniwersalnym zasilaczem. Ważna jest tylko wtyczka DC i odpowiednia polaryzacja kupisz w każdym sklepie elektrycznym lub znajdziesz w domu od innego urządzenia. Cena od 30zł w górę.

Dzięki, rozejrzę się za nim.

W pierwszej kolejności sprawdź konfigurację radia w trybie 802.11b+g. POtem dopiero szukaj zasilacza.