TP-link td-w8951nd laptop nie widzi sieci


(karrinmak3) #1

Witam,
Mam problem. Moje dzieci coś zrobiły z laptopem i nie widzi on sieci. A miałam zainstalowanego TP-link td-w8951nd
Od początku! Kiedyś znajomy zainstalował na komputerze stacjonarnym ruter, wszystko chodziło, teraz ten komputer już nie działa i dzieci korzystają z laptopa HP. Parę dni temu coś nagle się stało (zapewne coś zepsuły) laptopa wogóle nie widzi sieci, a na telefonach komórkowych można normalnie się połączyć z siecią. Wogóle jak chcę wejść w ustawienia rutera wpisując adres IP do logowania to nie da się wejść, wyśfietla błąd przekierowań.
Poniżej obrazek z nazwą karty graficznej i to co się wyśfietla po wpisaniu ip config. jak to naprawić ? Domyślam się że problem może być banalny.

Z góry dziękuję za szybką pomoc.


(karrinmak3) #2

Chciałabym jeszcze dodać że laptop widzi inne sieci dostępne przez wifi, ale nie widzi sieci z mojego rutera, a na telefonach komórkowych normalnie widać siec i można się z nią połączyć.


(Marcin) #3

Masz jakąś aplikację zainstalowaną na tym komputerze do obsługi sieci bezprzewodowych czy robisz to przez system?


(CHACA) #4

Czy przewodowo wszystko działa?


(karrinmak3) #5

Normalnie zawsze łączyłam się przez system bez żadnych aplikacji, nigdy nie było żądnych problemów z okablowaniem i sprawdzałem kable i wszystko jest OK - zresztą jak łączy na telefonach i widzi sieć to na pewno nie kable. Problem że na laptopie sieci wogóle nie widzi z tego tp linka a na komórkach tak.


(Marcin) #6

Karta sieciowa jest zainstalowana i włączona? Sprawdź co pokazuje Menadżer urządzeń w zakładce "Karty sieciowe"


(karrinmak3) #7

Karta sieciowa na pewno zainstalowana, ale nie wiem czy włączona, ktoś by mógł wyłączyć kartę sieciową przez przypadek ?
Będę jutro popołudniu coś między 15 a 16 przed tym komputerem to sprawdzę i napiszę. Byłaby możliwość żebyś mi pomógł telefonicznie lub przez gg jutro ? Mogę nawet zapłacić żeby rozwiązać tylko ten problem.


(Marcin) #8

Niestety nie pomagam poza forum. Więc jak jesteś zainteresowany to zapraszam tutaj w temacie.


(karrinmak3) #9

Ok, będę tutaj pisała. Ale z tego co sprawdzałam parę dni temu to karta sieciowa była zainstalowana i włączona na 99% bo wchodziłam w manager urządzeń i było wyłącz kartę jak na nią najechałam, sterowniki pewnie z windowsa zainstalowane.


(Marcin) #10

Sprawdź to a potem będziemy dalej rozmawiać. Na routerze ustaw też kanał na statyczny (bez auto) wybierając 1 czy 4. Sprawdź też jaki kraj masz ustawiony w konfiguracji routera dla radia.


(karrinmak3) #11

Własnie ja nie moge wejsc w konfiguracje rutera, przez ip nie chcialo mi sie wogole zalogowac, jakas petla przekierowan czy cos podobnego.


(Marcin) #12

Musisz mieć połączenie z routerem żeby się zalogować (najlepiej spróbuj kablowo). Wyłącz przed tym logowaniem na chwile zasilanie z routera.


(karrinmak3) #13

Próbowałam kablem łączyć ruter i laptop i tak samo nie było widać sieci. Nie pamiętam czy tak sprawdzałam IP jak byłam podpięta kablem..
Będziesz jutro między 15 a 16 ? Wtedy będą pisała na forum.


(Marcin) #14

Nie daję gwarancji ale są też inni użytkownicy.


(karrinmak3) #15

OK dzięki ! Także tak czy siak będę pisała jutro coś koło 15 - 15.30 !


(karrinmak3) #16

Karta sieciowa jest zainstalowana i wlaczona. Karta realtek rtl8101e, broadcom 802.11g, karta wifi i tuneling pseudo interface. To wszystko jest w kartach sieciowych w menadzerze urzdzen. Jak lacze laptopa kablem z ruterem wykrzyknik sie pojawia po prawej stronie. Jak wpisuje adres 198.168.1.1 w przegladarce wyskakuje komunikat ta witryna jest nie osiagalna.


(karrinmak3) #17

W karty sieciowe w menadzerze urzadzen przy : Teredo Tunneling Pseudo-interface jest wykrzyknik. Tak samo po prawej stronie na wifi jest wykrzyknik jak kablem polaczylam ruter i laptop.


(Marcin) #18

Czyli coś nie tak ze sterownikami, liczyłem na jakiegoś print screen-a