Cześć.
Mam mały problem który próbuję rozgryźć.
Postaram się najpierw opisać strukturę mojej internetowej sieci domowej.
Korzystam z światłowodu Orange oraz ich modemu z funkcją routera wifi (FunBox 3.0), to urządzenie
znajduje się w czeluściach domu czyli w piwnicy. Dlaczego tam? Ponieważ w tym miejscu mam również
zainstalowaną i skonfigurowaną szafę Rack z między innymi Switchem TP-LINK oraz Patchpanelem.
Z FunBoxa z portu Lan mam wyprowadzoną skrętkę która wpięta jest do switcha TP-LINK.
Od tego switcha poprowadzone są skrętki poprzez patch panel w różne miejsca dwóch domów - końcówki to gniazdka z portami RJ45.
Do nich podłączone są między innymi komputery PC i inne urządzenia.
Ponadto w każdym z domów podłączone są na wyższych piętrach routery WI-FI (TP-LINK Archer A7 oraz C4000).
I teraz mam pytanie odnośnie konfiguracji tych routerów wifi TP-LINK-a.
Otóż do tej pory oba routery pracowały jako AP. Jednak z mojego punktu widzenia i dla mnie samego jest to minus, gdyż tracę większość funkcjonalności tych routerów (ten tryb pracy wycina około 60% dostępnych funkcji tych urządzeń). Oczywiście można je też ustawić w tryb standartowy jako router z wyłączonym DHCP (bo rozgłaszaniem i przydzielaniem adresów zajmuje się FunBox), jednak to też nie spełnia moich oczekiwań.
Oprócz tego że chciałbym mieć dostęp do pełnej funkcjonalności tych routerów, to potrzebuję też dostępu zdalnego przez chmurę z zewnątrz , i tu tkwi największy problem, nie wiem jak to ogarnąć.
Aby mieć dostęp do chmury oraz by utrzymać pełną funkcjonalność należy konfigurację routera przeprowadzić z podłączoną skrętką do portu WAN.
FunBox rozgłasza w sieci adresy w przedziale 192.168.1.2 - 192.168.1.254, a po podłączeniu do portu WAN oczywiście zmienia się adresacja i np. C4000 będzie pracował adresach 192.168.2.xx
Pytanie : Czy da się skonfigurować port WAN w ten sposób by był "przeźroczysty", to znaczy by rozgłaszał pule adresów przydzielaną przez FunBox?
Potrzebuję mieć dostęp np. do monitoringu który jest podłączony do routera w piwnicy, i otrzymuje adres z puli FunBoxa. Niestety będąc podłączonym np z telefonu do jednego z dwóch routerów wifi które mają inną pule adresów, nie ma możliwości połączyć się z rejestratorem. Chciałbym też będąc przykładowo podłączonym do routera C4000 mieć możliwość logowania się przez stronę do panelu FunBoxa czy też drugiego routera wifi A7.
Mam nadzieję że opisałem wszystko w miarę jasno i przejżyście.
Proszę o odpowiedzi / dziękuję.
Tak wygląda panel C4000 (EMULATOR).
Emulator C4000