Witam.
Niedawno dostałem nareszcie wyczekiwanego TP-Linka Archer C5 V 1.2. Na oryginalnym sofcie pochodził niecałe 10 min - od razu wgrałem OWRT 8) Router zakupiłem w jednym celu - skonfigurować go w taki sposób, aby łączył się bezprzewodowo z siecią eduroam (EAP-TTLS - na Windows 7 wymagane jest doinstalowanie Secure W2) a następnie rozprowadzał sygnał po innej sieci WiFi - tym razem już z moją, dowolną, konfiguracją zabezpieczeń.
W sieci min. ten wpis:
Doinstalowałem wymagane pakiety, utworzyłem plik wpa_supplicant.conf o zawartości:
ctrl_interface=/var/run/wpa_supplicant
ctrl_interface_group=0
network={
ssid="eduroam"
scan_ssid=1
key_mgmt=WPA-EAP
eap=TTLS
anonymous_identity="login"
identity="login"
password="haslo"
phase1="peaplabel=0"
phase2="auth=PAP"
}
Dane, które wprowadziłem zaczerpnąłem ze strony uczelni: https://student.tu.kielce.pl/dokumenty/eduroam_android.pdf
Niestety pod odpaleniu komendą:
wpa_supplicant -Dwext -i wlan0 -c /etc/wpa_supplicant.conf
Putty zwraca jedynie komunikat:
Nie wiem czy dobrze kombinuję, bo jestem zielony w starciu z OpenWRT, ale na dobrą sprawę, to wystarczy doinstalować wymagany pakiet oprogramowania, wklepać skrypt z danymi połączenia (mniej więcej taki jak wyżej) i go odpalić... Tymczasem w sieci jest mnóstwo poradników i wpisów a wszystkie mówią o czymś innym (od freeradiusa po lutowanie obwodów : ).
Moglibyście jakieś wskazówki podrzucić jeśli chodzi o łączenie z eduroamem? Bo szczerze mówiąc to zaczynam wątpić czy mój plan jest wykonalny :-\
Nie oczekuję, że ktoś poda od razu pełną konfigurację krok po kroku, ale może chociaż jakąś informację, w którą stronę dalej iść...