TL-WR941ND - brak połączenia z internetem via WiFi

Cześć!
Mam następujący problem, otóż w naszym mieszkaniu studenckim posiadamy sieć WiFi i problem dotyczy tylko mojego komputera, że nie mam połączenia z internetem łącząc się przez WiFi. Wspomniany problem nie występuje, gdy podłączę się do sieci prze kabel. Również na pozostałych 4 laptopach nikt nie ma wspomnianego problemu. Restartowanie routera nie pomoga, tak samo jak ręczna konfiguracja IP i DNSów.
Kilka informacji : Na wszystkich kompach ustawione jest pozyskiwanie adresu IP z automatu, na moim również. DHCP oczywiście włączone.
W załączniku przesyłam ipconfig /all z połączenia via WiFI i po "kablu".
Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc.

Nazwa waszej sieci jest wykrywana przez laptop.

Tak, nazwa jest wykrywana. Po podłączeniu wyświetla mi się standardowy "trójkąt" z napisem brak połączenia z internetem.
PS dodam jeszcze, że z innymi sieciami WiFi łączę się bezproblemowo.

Podłącz się przez WiFi i wpisz polecenia ( tak jak ipconfig /all)

ping 192.168.0.1
ping 8.8.8.8
ping wp.pl

Gotowe:

Spróbuj przeinstalować sterowniki do karty WiFi.
https://www.atheros.cz/atheros-wireless-drivers.html

Po reinstalacji problem nadal występuje...

Na jakim kanale nadaje sieć WiFi? Możesz to sprawdzić używając inssidera ( windows) lub wifianalyzer ( android)

Usuń z systemu nazwę sieci i jeszcze raz połącz i wpisz hasło.

@Heinz inSIDDer akurat jest płatny ale pewnie chodziło Ci o to:

@CHACA Już tak robiłem. Niestety nie pomaga

Spróbuj przestawić na kanał 1 i jeśli prędkość nie przekracza 60Mbit to zmień szerokość kanału na 20MHz.

Tak zrobiłem, net działał przez chwilę i potem znowu powrót do braku połączenia z internetem.

No to dziwna sprawa.
Może trzeba by spróbować zmienić region w tej karcie Atherosa. Niestety nie jest to najprostrza czynność ale jest to opisane tutaj:
http://forum.notebookreview.com/threads/atheros-how-to-activate-other-global-regions-in-xp.246074/

Z racji że obrazki tam się nie wyświetlają to opiszę:
Otwórz edytor rejestru i przeszukaj HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class{4D36E972-E325-11CE-BFC1-08002bE10318}
w folderach z różnymi cyframi znajdują się karty sieciowe, poszukaj "Qualcomm Atheros AR956x Wireless Network Adapter" i zapamiętaj jego numer ( u autora wyszło 0011
Skopiuj ten kod i wklej go do notatnika:

Windows Registry Editor Version 5.00
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4D36E972-E325-11CE-BFC1-08002bE10318}\[b]xxxx[/b]\NDI\params\ccode]
"ParamDesc"="Regional Domain"
"Base"="10"
"default"="US"
"type"="enum"
@="PL"
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4D36E972-E325-11CE-BFC1-08002bE10318}\[b]xxxx[/b]\NDI\params\ccode\enum]
"DZ"="Africa"
"CN"="Asia"
"AU"="Australia"
"CA"="Canada"
"GB"="Europe"
"FR"="France"
"IL"="Israel"
"JP"="Japan"
"MX"="Mexico"
"PL"="Polska"
"BR"="South America"
"US"="United States"

Tam gdzie są xxxx wstaw numer folderu swojej karty WiFi.

Kliknij plik - zapisz jako. Wybierz miejsce zapisu ( np pulpit) i wybierz wszystkie typy. a nazwę pliku wpisz atehros.reg

Przejdź na pulpit i klikając 2x na pliku atheros.reg wprowadź klucze do rejestru. Uruchom ponownie komputer.

@Heinz, niestety to rozwązanie nie przyniosło żadnych rezulatów. Jeszcze jakieś pomysły? :confused:

Z innymi sieciami WiFi łączysz się bez problemu?
Używasz może jakiegoś firewalla?

Z innymi siedziami WiFi działa bezproblemowo, poniżej ipconifg /all + pingi z drugiej sieci WiFi (routerem jest iPhone):

Tak, używam Comodo Internet Security, ale akurat na potrzeby konfiguracji wyłączyłem go. Jak jest włączony to wszystko wygląda tak samo, sieć domowa nie działa, natomiast via iPhone działa ok.

Spróbował bym odpalić jakiś linux z LiveCD i sprawdzić czy tam internet będzie działał na WiFi. Pozwoli to określić czy winą jest konfiguracja komputera czy routera.

Podejrzewam, że wina leży po stronie komputera, gdyż na pozostałych komputerach i urządzeniach mobilnych internet działa bez problemów...

Uruchamiając LiveCD z linux będziesz widział czy problem jest w windowsie czy w sprzęcie.

Ustaw jeszcze w routerze samo b/g bez n i potestój.