Krótkie pytanie: czy ten router można skonfigurować jako clienta? Obecnie mam go skonfigurowanego poprzez Quick Setup w trybie WISP Client Router, zgodnie z instrukcją.
Schemat połączenia jest następujący: CISCO od UPC - wifi - TP-Link - kabel - laptop. (Do CISCO podłączony jest jeszcze jeden laptop przewodowo, ale to nie ma znaczenia.)
Przy połączeniu WISP, z założenia, TP-Link rozsiewa sygnał bezprzewodowy i nie daje się tego wyłączyć w Wireless Settings > AP Setting - odhaczenie 'Enable Wireless Router Radio' nie zapisuje się.
Jak wspomniałam, chcę, by TP-Link był dostawcą internetu wyłącznie do mojego laptopa, po kablu i nie generował dodatkowych fal, których jest i tak nadmiar, odkąd UPC włączyło Wi-Free (a mieszkam w dużym bloku).
Będę wdzięczna za każdą sugestię.
Ma tylko dwa tryby pracy właśnie jako router i jako WISP. Możesz spróbować z Gargoyle na tym routerze skoro nie chce wyłączyć sieci. Muszę sprawdzić na moim czy rzeczywiście jest problem.
Zaznacz: Disable Local Wireless Access i już nie powinno rozgłaszać SSID z AP
Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Tak właśnie mam zaznaczone, ale jestem prawie pewna, że dalej jednak rozgłasza. Podejrzany jest już sam fakt, że nie można wyłączyć wireless...
Ciekawa sprawa z tym Gargoyle, pobawię się, ale najpierw spróbuję uaktualnić wersję oprogramowania od TP-Linka.
Za parę dni zamelduję o skutkach tych operacji, dla ewentualnych potomnych
Sprawdzałem przed chwilą 100% nie nadaje po zaptaszkowaniu Disable. Spróbuj konfiguracji w IE.
Firmware Version: 3.13.26 Build 120723 Rel.64660n
Hardware Version: WR843ND v1 00000000
Nie jestem specem od tych spraw, wierzę Ci na słowo.
Znaczy, że muszę gdzie indziej poszukać przyczyn zacinania się i spowolnienia Internetu. Może jakieś poprawki w konfiguracji?
Ale to już nie ten temat, więc póki co dziękuję za cenne wyjaśnienia.
Jaki masz poziom sygnału z głównego routera w AP List pod klawiszem Survey? Ile masz zakłóceń - inSSIDer i zrób diagnostykę -
Dziękuję za cierpliwość.
Obrazek z Survey (50 pozycji o godzinie 9-ej rano w dzień powszedni!):
i szczegółowo z tego zestawienia mój router od UPC:
No właśnie. Są dwa wystąpienia - jedno z nazwą sieci, drugie bez. W ustawieniach odptaszkowałam rozgłaszanie nazwy, skąd więc ta sytuacja?
Teraz problem z diagnostyką.
WinMTR daje taki rezultat (5 min na google.com):
Czemu to wygląda zupełnie inaczej niż powinno? Zapora tylko systemowa, antywir od Comodo. Dodam, że z googlem bez problemu łączy w przeglądarce...
Speedtest pokazuje różnie - to najgorszy i najlepszy wynik, w odstępie ok. pół godziny:
A mam wykupioną usługę (do) 60 Mbps, he he.
InSSIDera nie użyję, bo na tyle skutecznie zablokowałam dostęp do laptopa bezprzewodowo, że dziś rano mimo prób nie wyszło mi skuteczne uruchomienie w nim radia.
Dodatkowe dane: Windows7x64, Comodo Antivirus.
Będę bardzo wdzięczna za sugestię, od czego zacząć.
Taka ilość sieci (zakłóceń) to nie ma się co dziwić
No właśnie
Czyli nic nie zdziałam?
Jeszcze muszę dowiedzieć się jakie poustawiać DNSy, bo wciąż mam wpisy w podglądzie zdarzeń na ich temat, ale nie sądzę, żeby one stanowiły największy problem. Dobrze myślę?
W DHCP WISP-a możesz wpisać DNS-y dostawcy internetowego lub uniwersalne 8.8.8.8 i 8.8.4.4
Taka ilość sieci to jakaś masakra o stabilnym łączu możesz zapomnieć. Może pomyśleć o PLC!?
Nie wiem co to PLC, ale wygląda na kosztowne rozwiązanie
Z DNSami kombinowałam jak kuń pod górę na wszystkie sposoby, ale nijak nie mogę się pozbyć czkawki przy wczytywaniu stron (i wpisów w podglądzie zdarzeń).
A VPN? Jeszcze nic o nim nie wiem, ale przewija się w dyskusjach. Miałby sens?
VPN to taki tunel (odpowiednio zabezpieczona transmisja - kodowana) między dwoma komputerami lub routerami w sieci lokalnej lub internecie. Nie ma żadnego wpływu na stabilność łącza. To taka sieć w sieci tak w prostym tłumaczeniu.
Transmitery PLC to przesył danych po sieci 230V lub pozostaje ci przejście na 5GHz co niestety też się wiąże z kosztami.
Właśnie zdaje się, że zrobiłam błąd z tym TP-Linkiem, bo jako sprzęt działał wyśmienicie (do czasu wysypu Wi-Free), ale niestety nie ma 5GHz (moje CISCO ma).
Nic to, pogadam jeszcze z technikami od UPC, może coś wymyślą.
A mój wynik z WinMTR czemu taki dziwny, wiesz może?
Nie każdy serwer musi odpowiadać na ping (ICMP).
Ok, widzę, że ustawieniami TP-Linka nic nie wskóram.
Dziękuję i pozdrawiam.
Jeżeli temat wyjaśniony to proszę zamknąć wątek. W razie problemów zapraszamy ponownie.