To taki mały serwer, który łączę z routerem przez kabel rj45, do którego mogę podłączyć np. dysk, pendrajwa, drukarkę itp.
Chciałbym mieć do niego dostęp przez internet nawet gdy jestem poza domem. Jak to zrobić?
Mam router Tp-Link TL-WR740N i internet z MultiMedii. Obydwa urządzenia obsługują DDNS, ale nie wiem jak je skonfigurować.
DDNS jest potrzebne przy zmiennym IP lub przy przypisaniu nazwy do swojego IP.
zadzwoń do operatora czy przypisze Ci zewnętrzne IP. Tylko pewnie to kosztuje.
Nie koniecznie musisz mieć do niej dostęp. Polecam kontakt z dostawcą i zapytanie o możliwości publicznego IP na WAN-ie swojego routera. Wtedy konfiguracja Cisco jako Brudge ale musi zrobić to dostawca usługi,
Patrycja Skóra
Witam, w czym mogę pomóc?
Ja: 16:14:47
Witam, jak mogę uzyskać publiczny adres ip?
Patrycja Skóra 16:15:06
jest to usługa płatna 10 zł
Patrycja Skóra 16:15:16
zamawia się ją pod nr 345 345 345
Ja: 16:15:35
czyli ona nie jest w pakiecie z internetem 30+
Ja: 16:15:36?
Patrycja Skóra 16:17:37
statyczny adres ip czy publiczny adres ip Pana interesuje?
Patrycja Skóra 16:17:55
publiczny ma każdy użytkownik naszego internetu
Ja: 16:18:42
chodzi mi o to, żebym mógł mieć publiczny ip na WAN-ie w moim routerze
Patrycja Skóra 16:19:16
w tym celu proszę o bezpośredni kontakt z działem technicznym pod nr 244 244 244
Chodzi o to że skoro nie masz dostępu do konfiguracji router od dostawcy musi on pracować w trybie Bridge tak aby publiczne IP było na WAN twojego routera. Ty następnie konfigurujesz przekierowanie portów dla hostów w sieci wewnętrznej.
OK, dziękuję. Będę próbował sie do nich dodzwonić.
EDIT:
Kupiłem usługę statycznego IP za 4.99zł. Będzie włączona do wtorku wieczorem. Czyli odezwę się w środę. Mam nadzieję, że wciąż będziecie chcieli mi pomóc
Ustawiłeś IP serwera na statyczne lub przypisałeś MAC do IP na routerze?
Przekierowałeś port usługi na IP serwera?
Na czym teraz stoisz i co chcesz wykonać?