TL-WR740N problem


(pajmon) #1

Witam. Dzisiaj spotkała mnie nieprzyjemna sytuacja. Internet nagle przestał działać, więc zacząłem kombinować odłączając i resetując kilkukrotnie router i modem. Niestety nic to nie dało. Zadzwoniłem do "dostawcy" internetu, serwisant próbował coś zdziałać. Koniec końców stanęło na tym, że musiałem podłączyć się bezpośrednio kablem do lapka. Mój jakże ukochany dostawca internetu podłączył mojego maca na 24ro godzinny test, więc jutro koło 15 nie będę miał dostępu do internetu. Powiedziano mi, że mój router jest jedynym "upoważnionym" urządzeniem do odbierania internetu, z ich strony nie ma żadnego problemu, bo internet mi dostarczają, i między wierszami można było wyczytać że mają po prostu w POWAŻANIU mój problem. Doradzono mi, żebym skontaktował się z jakimś informatykiem, który mi to zrobi.
W mieszkaniu oprócz mnie z internetu chciałyby korzystać jeszcze 3 osoby, a że internet mam jeszcze tylko kilka godzin, to zależy mi na czasie.
Nie mogę wejść na 192. itd żeby skonfigurować urządzenie. Dodatkowo chyba zmieniła się jego nazwa i chyba jest teraz siecią otwartą.
Co mogę zrobić w tej sytuacji? Jeśli to jest możliwe, proszę o możliwie jak najbardziej łopatologiczne wytłumaczenie, bo jestem zupełnym laikiem w kwestiach informatycznych. Pozdrawiam :slight_smile:


(Marcin) #2

Czy wiesz jaki to mac adres jest przypisany do ciebie w bazie danych dostawcy?


(pajmon) #3

Teraz na test to karty mojego lapka, a na stałe to chyba tego routera


(Fotodetektor) #4

Zresetuj urządzanie i podłącz przewodem router do laptopa.
Wejdź na adres routera. Najpierw to.
Nie rozumiem w czym problem ? router jest uszkodzony ?


(Heinz) #5

Zacznij od podstaw. Podłącz się po wifi lub przewodem ( port LAN).
Spróbuj wejść na http://192.168.0.1/
jeśli wchodzi to podłącz kabel od dostawcy do portu wan i pokaż status routera.
Możesz przejść do zakładki network i MAC Clone i tam wpisać adres MAC z tego komputera co na nim internet działa.

Jak nie działa to wykonaj polecenie w cmd IPCONFIG/ALL i wynik wklej na forum:


(pajmon) #6

Nie da się ;/


(Heinz) #7

Sorry masz MACa.
uruchom terminal itp i wpisz polecenie:

ifconfig -a


(pajmon) #8

Chwilka chwilka, po kolei, bo ciężko mi jest cokolwiek zrobić jak muszę ciągle przełączać kable od routera do kompa i modemu i tak na zmianę. Dało się teraz wejść i mam takie oto obrazki jak wrzucę poniżej. Co mam zrobić dalej, po kolei?


(pajmon) #9


(Heinz) #10

OK.
Daj jeszcze wynik z tego ifconfig -a uruchomionego na tym komputerze na którym działa internet ( kabel od dostawcy podłączony)


(pajmon) #11


(Heinz) #12

No i wszystko pasuje.
Podłącz tylko Komputer do portu LAN
Zaloguj się na stronie http://192.168.0.1/
Przejdź do zakładki Network - Mac Clone
Kliknij przycisk Clone Mac Adress i kliknij save.
Wyłącz router
podłącz kabel od dostawcy do portu WAN
Włącz router i sprawdź czy działa internet.


(pajmon) #13

działa działa :slight_smile: dzięki wielkie :slight_smile: mam nadzieję, że jutro się to nie zmieni. Podpowie ktoś tylko jak zmienić to na zamkniętą sieć?


(Heinz) #14

Jeśli operator zmieni Ci "Autoryzowane urządzenie" to trzeba będzie ten MAC znów zmienić, Możesz poprosić go aby zostawił tak jak jest.

Zakładka: Wireless->Wireless Security