TL-WR740N port forwarding, zwis routera


(pidzey) #1

Witam
Router posiadam od kilku miesięcy, internet od vectry i jak do tej pory wszystko działało w miarę ok, a jak coś się działo to reboot routera pomagał. Jestem podpięty kablem + rodzinka ma 3 laptopy po wifi.
Musze dodać jeden port żeby aplikacja games for windows live w ogóle ruszyła. Po pierwszej próbie nie było u mnie problemów, aplikacja ruszyła, internet mi działał ale siostra po chwili przybiegła, że u niej coś nie tak, po krótkim kombinowaniu -> reboot. Od razu po tym internet padł u mnie, na laptopach nie dało się z siecią połączyć. Wywaliłem porta, kolejny reboot i wszystko wróciło do normy.
Za kolejnym razem jak próbowałem to router kompletnie zwisł i nie odpowiadał, nikt nie mógł się podłączyć, panel administracyjny tp nie odpowiadał i to trwało przez kilkanaście minut. Jakoś udało mi się wejść, wywalić porta, reboot i jestem w punkcie wyjścia.
Miał ktoś podobny problem albo ja coś źle robie? Z góry dzięki.


(Marcin) #2

Co to za port i jak go przekierowujesz na routerze? Modem od vectry masz podłączony do portu WAN TP-linka?


(pidzey) #3

port to 3074 ze strony microsoftu ( http://bit.ly/1af94s0 - 8 temat) i proboje go dodać jak tutaj na obrazku ->

i tak modem podłączony do WANa.


(Heinz) #4

Przekieruj w Port forwarding - Virtual server


(Marcin) #5

Potwierdzam, użyj funkcji Virtual Server .


(pidzey) #6

Ok częściowo pomogło :slight_smile: teraz się nie wiesza, ale dalej wywala dostęp do neta na laptopach, czy jeszcze muszę teraz każdemu ustawić statyczne ip i dodać każdemu porty http ?


(Marcin) #7

Odpowiednia konfiguracja radia


firmware masz aktualny na routerze?


(pidzey) #8

firmware : 3.16.5 Build 130322 Rel.59120n (najnowszy na ang stronie pokazuje 130529 ale niby dla wersji WR740ND i czy nie będzie z tym problemów, na zmianę to poczekam do jutra i rano się tym zajmę i dam znać)
a co do konfiguracji z linka to mam prawie wszystko tak samo oprócz primary i secondary dns pod DHCP

zostawić tak ? czy powinno się wpisać dnsy co są w Status pod WAN ?


(Marcin) #9

Wpisz DNS-y ze statusu WAN-owego lub 8.8.8.8 i 8.8.4.4
Firmware v4 - TL-WR740N_V4_130513_PL