TL- wr740n nie łączy z internetem


(blaa) #1

Dziś kupiłem TL- wr740n i chciałem rozprowadzić internet z dialogu na cały dom podpinam tak jak należy tak jak jest w instrukcji i internecie modem
--->ruter
--->komputer wi fi tworzy lecz ruter nie może się połączyć z internetem ciągle pokazuje ze łączy kilkukrotnie upewniłem się że dobrze wpisuje login i hasło do dialnetu zna ktoś przyczynę tego problemu?
Dane:
windows7
ruter: TL- wr740n
internet dialnet tv+internet


(Marcin) #2

Konfiguracja portu WAN jako PPPoE?


(blaa) #3

ustawiam jako PPPoe wpisuje login i hasło wszędzie tak jak na internecie jest napisane oraz w instrukcji ręcznie ustawiam a z płyty na koniec wyskakuje błąd jakiś nie wiem czy to ma znaczenie ale druga dioda z lewej strony mi ciągle mruga:/
To jest źle dobrany ruter do modemu czy co się dzieje, przy zakupie zapewniano mnie że będzie bez problemu działać ale niestety tak nie jest


(Heinz) #4

To dioda SYS. Jak mruga to jest OK.
Podłącz komputer bezpośrednio do modemu tak aby mieć internet. Uruchom cmd i wpisz polecenie:
ipconfig/all

Nie wiesz jak?


ipconfig /all


(blaa) #5

już wstawiam


(Heinz) #7

Niewiem co tam wkleiłeś ale napewno nie to co miało być.
w tym okienku z czarnym tłem wpisz tylko:
ipconfig/all
i naciśnij [enter]
to co się wyświetli to wstaw na forum


(blaa) #8

ok przepraszam za kłopot :slight_smile: teraz chyba poprawnie


(Heinz) #9

Kabek z modemu do portu WAN na routerze. W routerze konfiguracja WAN na PPPoE.
Sprawdź dokładnie login i hasło.
Możesz jeszcze użyć w Network - Mac Clone
i tam wpisać D0-27-88-1B-9A-B7


(blaa) #10

coś zrobiłem ale nie mam pojęcia co xD skakałem po zakładkach i połączyło się ale przepiąłem zasilanie rutera aby położyć go na swoje miejsce podłączyłem i wróciłem do punktu wyjścia :confused: jedno wiem ze login i hasło mam dobrze wpisane bo go nie ruszałem a tu scren z tego co mam na glownej stronie


(Marcin) #11

Spróbuj wyłączyć na chwilę urządzenie od dostawcy o wtedy sprawdź co się dzieje czy dostałeś adresację?


(blaa) #12

heh i znów mam dostęp xd choć nie wiem czemu ustawiłem van mac adres z powrotem na F8-1A-67-BE-B1-AF (wcześniej też tak robiłem) i wyłączyłem oba oraz oba odpaliłem na raz i jest ale się boję że znów ucieknie jak będę zakładać hasło na sieć czy coś da się to jakoś zapisać?

i znów to samo ale dziwnie było pod kablem miałem internet bez kabla pokazywało że jest ale strony ani nic nie działało, odpaliłem laptopa połączyłem się ale tam nie było internetu wszedłem na ustawienia rutera i on był podłączony do sieci... założyłem hasło i teraz nic nie daje wyłączenie ani zabawa macem... o co tu chodzi ?


(Heinz) #13

w WAN zaznacz "Connect Automatically" To powinno pomóc.


(blaa) #14

Niestety nie pomogło :confused: Nie wiem, już straciłem chęci idę zanieść do sklepu ruter niech ustawią mi albo wymienią na inny bo to cyrk co jest z nim
Jak wrócę napiszę co stwierdzili :slight_smile:


(Marcin) #15

Jakieś postępy w konfiguracji nastąpiły? Jeżeli tak podziel się z innymi swoimi doświadczeniami.


(blaa) #16

Wczoraj zaniosłem do sklepu i czekam na odpowiedź mieli dziś dzwonić co z nim jest bo sprzedawca musiał zabrać go do domu u siebie, tam ma dialog na sklepie nie miał jak sprawdzić pod dialogiem jutro rano idę i się dowiem co i jak. Takie pytanie kolejne mam może być coś z moim komputerem albo modemem że tak szaleje? dodam tylko że bezpośrednio pod komputerem internet bez problemu działa


(blaa) #17

ruter odebrany ponoć sprawny bezproblemowy to tylko pytanie co się dzieje ze u mnie nie działa? nawet usówam połączenie szerokopasmowe bezpośrednie do modemu gdy konfiguruje ruter i nic...


(Marcin) #18

Pokaż samą konfigurację WAN na routerze?


(blaa) #19

Niestety poddam się i poszedłem do innego sklepu kupić nowy. Nabyłem z firmy pentagram i niema żadnych problemów ale mam za to inny problem da się ruter z TPlinka ustawić jako odbiornik wifi? bo kartę jaką mam ona ledwo sięga gdy przeniosłem komputer na inne piętro w domu
ps. i tak bym wyzywał bo ruter z TP ma jedną antene a ten co nabyłem trzy i jeszcze ledwo sięga mam jedną kreskę zasięgu...


(Marcin) #20

Tak może działać jako odbiornik ale z Gargoyle


(blaa) #21

i tak nic nie rozumiem xD więc to chyba nie dla mnie :smiley: dziwi mnie ze przez dwie ściany jest taki słaby zasięg :confused: