Witam mam tak problem.
Korzystałem sobie kiedyś z internetu gdy nagle straciłem połączenie z routerem. co więcej gdy chciałem się znów połączyć, to nie dało się. wpisuję na pewno poprawne hasło ale ładuje sie i ładuje i w końcu wyskakuje napis the key may be incorected co widać na zdjęciach.
pare dni tak było aż kiedyś potem włączyłem komputer i automatycznie się połączyło z routerem. wszystko wróciło do normy. minęło parę tygodni od tego wydarzenia. parę dni temu problem wrócił. stało się tak samo. karta wifi straciła połączenie z routerem i już nie mogła go odzyskać. mam oryginalny sterownik do tej karty. próbowałem się połączyć metodą wps i przez wcisnięcie przycisku na routerze gdy jest okno do wpisania hasła ale nic to nie daje. postanowilem sprawdzić sposób połączenia z siecią przez konfigurację windows i udało sie. wpisałem haslo i połączyło sie (wcześniej nawet tą konfiguracją nie dało się połączyć z routerem >:().
mimo wszystko chcę wiedzieć dlaczego karta traci połączenie z routerem. a router i kartę dzieli odległość 2 metrów.
Router TPLINK TL-WR841N. Wątpię aby się ktoś włamał, mieszkam na wsi i każdy dom sąsiedni ma swój internet. inne urządzenia korzystajace z tego routera działają, mój brat ma taką samą karte wifi jak ja i on nie ma żadnych problemów z połączeniem.
Router konfigurował brat więc niewiem jak on i co robił.
A hasło jest dobre na pewno, nawet teraz rozłączylem sie i połączyłem ponownie przez wpisanie hasła (hasło jest ze spodu routera).
Spróbuj testowo wyłączyć zabezpieczenia na routerze i wtedy sprawdź czy się połączysz. Będziesz miał potwierdzenie że karta jest poprawnie zainstalowana a problemów należy szukać w systemie operacyjnym komputera.
nie mam niestety dostępu do tego bo router byl instalowany na innym komputerze. ale jak łącze się z sąsiadem (ma bez zabezpieczenia) to zawsze sie połącze, nigdy nie było problemów z hotspotem sąsiada (no chyba oprócz słabego zasięgu )
nie mam niestety dostępu do tego bo router byl instalowany na innym komputerze
Konfigurację robisz przez przeglądarkę internetowa, musisz znać tylko login i hasło do routera. Trzeba też sprawdzić czy aby router nie ma włączonych dodatkowych zabezpieczeń w postaci filtracji mac czy ograniczonej puli DHCP.
(ale karta jest na pewno dobrze zainstalowana, postępuję wg instrukcji instalacji (która nie jest skomplikowana) z opakowania karty. więc sądzę żę to możę coś z systemem skoro działa kiedy chce.)
no ale jak mam to zrobić? na jaką stronę wejść? (proszę o cierpliwość )