Witam
mam pewien dość dziwny problem z tym routerem. Mianowicie nie do końca poprawnie współpracuje z urządzeniami czy może raczej z aplikacjami androida.
Wygląda to tak iż telefon (a w zasadzie telefony bo sprawdzalem to na trzech sztukach) bez problemu łącza się z Wi-Fi. I w zasadzie wszystko działa poprawnie, www, poczta, mapy i spora część aplikacji, gdyby nie to że niektóre aplikacje nie maja połączenia sieciowego. Wyskakuje connection error czy inny komunikat gdy w tym samym czasie inne aplikacje maja połączenie.
Aplikacje mające ten problem to np. Here, outlook, xe, spotify. Wystarczy jednak wyłączyć Wi-Fi i skorzystać z danych komórkowych by owe aplikacje połączenie uzyskały. Co ciekawe mam jeszcze jeden router (prosty linksys) z którym owe aplikacje współpracują bez problemu. Łączą się z siecią i poprawnie działają.
Więc sadze że wina leży ewidentnie po stronie tplinka. Tak jakby były jakieś restrykcje czy coś. Tyle że nie ma
Router restartowalem, przywracałem ustawienia fabryczne, wygrywalem najnowszy oryginalny soft. Wszystko na nic. Nie kombinowalem z żadnymi dziwnymi ustawieniami bo się na tym nie znam. Problem występuje zarówno w pasmie 2,4 jak i 5.
Orientuje się ktoś i co może chodzić i jak sobie z tym poradzić?
Pzdr
Krzysztof
Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka
Zacznij od sprawdzenia czy oprogramowanie na TP-linku jest aktualne (strona producenta - WSPARCIE) dopisz też do DHCP Settings jakięś DNS-y (najlepiej te od dostawcy). Opisz też pokrótce jak od kogo masz internet i jak dostarczony do TP-linka.
Firmware Version:
3.14.3 Build 150518 Rel.70901n
Hardware Version:
WDR4300 v1 00000000
Aktualne bo wgrywalem najnowsze
DNS ów od dostawcy nie mam. Wszystko po DHCP. Choć cos moge wpisać tylko co? Myk jest tak że pod linksysem działa a pod tplinkiem nie.
Jak dokładnie jest dostarczany to nie wiem. mam w domu kabel sieciowy
Jak to idzie dalej to w sumie nie mam pewności. Wydaje mi się że idzie na dach a potem jakieś radio.
Router podłączony jest do internetu przez port WAN?
Tak. Chyba inaczej się nie da
Ogólnie do sieci jest podłączonych kilka urządzeń. Dwa komputery stacjonarne po kablu, laptopy po Wi-Fi, tablet, telefony. Internet że tak powiem jest i działa. Na komputerach z Windows nie ma najmniejszych problemow. Na telefonach z androidem można przeglądać strony sprawdzać pocztę. Kłopot jest z tylko z pewnymi aplikacjami na androidzie, które twierdzą że brak jest połączenia. Myk polega na tym że podlaczajac inny router do kabla sieciowego i podlaczajac ow telefon do tego routera, owe aplikacje łączą się z siecią.
Pewnie że się da, wszystko zależy od posiadanego łącza.
Tak jak pisałem dopisz do DHCP Settings jakies DNS-y (8.8.8.8 i 8.8.4.4) potem Save i reboot routera. Testuj czy coś się zmieniło.
Dzięki serdeczne. Działa!
No to zamykaj wątek jeżeli problem rozwiązany a w razie problemów zapraszamy ponownie do nas na forum.
Pozdrawiam!