TL-WDR3600 + TL-WN722N konfiguracja

Dzień dobry,
Posiadam tytułowy router wraz z kartą sieciową, zakupione ok. 2 lata temu. Jest wgrane fabryczne oprogramowanie TL-WDR3600_V1_130320.
Mam podpisaną umowę z dostawcą internetu na 100Mb/s (prędkość łącza: upload 10Mb/s download 100Mb/s) i po kablu prędkości się zgadzają, są nawet nieco wyższe. Natomiast przez Wifi w odległości ok. 5m od routera prędkość upload'u jest podobna i wynosi ok. 10Mb/s - jednak download osiąga maksymalnie 70Mb/s.
Czy przy karcie sieciowej TL-WN722N, jest szansa wyciągnięcia czegoś więcej?
Czy zmiana oprogramowania w routerze coś da? Słyszałem, że firmowe oprogramowanie ma sporo luk w bezpieczeństwie i słabsze parametry od oprogramowań alternatywnych. Zastanawiam się, czy dobrym pomysłem będzie przejście na Gargoyle wersja 1.6.2.2
Przepraszam też za pewnie banalne pytania, ale niestety nie jestem znawcą tematu.
Pozdrawiam serdecznie

Na tej karcie to jest wszystko co można osiągnąć. Przy karcie 300Mb jest szansa na wyciągnięcie do 150Mb. Może być to karta WN821N lub któraś z rodziny Archer np:T2U lub T4U. Oprogramowanie alternatywne możesz wgrać i przetestować, jak nie spełni Twoich oczekiwań wrócisz do fw firmowego.

Bardzo dziękuję za szybkie udzielenie odpowiedzi. Produkty z serii Archer są stosunkowo drogie i przez najbliższe 2 lata (czas umowy z operatorem internetu) raczej nie wykorzystam ich możliwości, więc wybiorę coś tańszego, tym bardziej, że routera też nie będę zmieniał.
Czy karta WDN3200 jest dobra? Może takie coś kupić, żeby połączyć się na częstotliwości 5Ghz? Ściana 8cm raczej nie powinna być problemem dla tej częstotliwości. Chyba, że się mylę?
Pozdrawiam

Tu gwarancji nikt ci nie da 100% a tym bardziej w paśmie 5GHz gdzie tłumienie ścian (zabudowy) jest znaczna.

Wszystko zależy od tego z jakiego materiału jest wykonana ta ściana. Przez cegłę powinno działać wyśmienicie, przez strukturę betonową ze zbrojeniem nieco gorzej. Natomiast przy ściance działowej z kartongipsu może już być widoczny spadek sygnału.

Ścianka jest wykonana z bloczka 8cm suporeks.
Poczytałem opinie o karcie WDN3200 i niestety jest bardzo wiele negatywnych.
Jest też w model Archer T2UH, ale o ile dobrze zrozumiałem, to akurat u mnie on nic nie zmieni - ponieważ router nie obsługuje standardu ac, a w standardzie n, ta karta pracuje tylko na 2,4GHz i to 150Mb/s.
Ewentualnie model Archer T4U - tylko on nie ma dodatkowej anteny zewnętrznej, przez co może być słabszy sygnał. W tym modelu na 5Ghz nie ma standardu n - prawda? Czy na stronie producenta po prostu tego nie napisali?
Najlepszym rozwiązaniem pewnie by był model Archer T4UH - ale jego cena jest już dużo wyższa.
Pozdrawiam

Standard AC to nic innego jak dalsze rozwinięcie N i model T4U jest w stanie obsługiwać. Mam ten model karty i mogę polecić.