Hej,
posiadam routera FunBox od Orange. Mam go na pierwszym piętrze i nie mogę nigdzie indziej przenieść. Potrzebowałem internetu w piwnicy, dlatego zakupiłem TP-LINK TL-WA850RE . Mam go w gniazdku na parterze. Zasięg 2 "kreski".
Problem polega na tym, że gdy przechodzę z komórką z 1-wszego piętra do piwnicy, to internet przestaje działać (nie można załadowac strony itp), a komórka pokazuje, że jest połączona z moją siecią. W odwrotną stronę jest dokładnie to samo. Jedyne co pomaga to wyłączenie i włączenie wi-fi w komórce.
Największą bolączką jest to, że w piwnicy posiadam radio bezprzewodowe firmy SONOS (korzysta z WIFI) . Steruję wszystkim przez komórkę, i wystarczy przejść z dołu do góry czy odwrotnie by radio przestało grać, a na telefonie nie działał internet.
Czasami mam tez problem z starowaniem radia z 1-wszego piętra, muszę kilkanaście razy próbować by się wreszcie połączył, a gdy jestem na dole to takie coś miejsca nie ma.
Jak mogę się tego problemu pozbyć ? Chce swobodnie przechadzać się po domu i miec cały czas internet w komórce, oraz by radio cały czas grało.
Rano będąc w sypialni na 1-wszym piętrze musiałem "złapać" sygnał z wzmacniacza, przeszedłem do pokoju z routerem, zasięg WIFI pełny w komórce, a internet nie działa. Musiałem znów wyłączyć i włączyć WIFI.
Może jest problem z roamingiem. Spróbuj zmienić nazwę sieci nadawaną z repeatera na inną niż główna np. Smandzichy_ext
Wtedy przy zmianie sieci komputer/telefon będzie musiał połączyć się automatycznie z inną siecią.
Zrobiłem tak, radio na razie działa i można nim sterować z każdego poziomu.
Niestety minusem dużym jest to, że praktycznie wszystkie urządzenia automatycznie łączą się z wzmacniaczem, nawet będąc na 1wszym piętrze-co za tym idzie będąc do góry internet zwalnia( a mógłby bez problemu bezpośrednio połączyć się z routerem) i nie chce się automatycznie przełączyć na router.