Witam wszystkich z tego forum, zakupiłem ostatnio repeater TL-WA750RE, skonfigurowałem go bez najmniejszego kłopotu przez wifi.
Niestety działanie jest dalekie od zamierzonego
W najdalszym miejscu mieszkania sprawdzając szybkość połączenia na speedtest.net miałem przed zainstalowaniem repeatera D:~7Mb/s, U:~9Mb/s, po uruchomieniu repeatera D:~2,5Mb/s, U:~7Mb/s. Telefon, który mając słabszą antenę osiągał w tym samym miejscu D:2, U:1,5, przy włączonym repeaterze nawet nie jest w stanie przejść przez test pinga.
Próbowałem różne miejsca w mieszkaniu. Kierując się instrukcją do wyższego modelu na tym forum ustawiłem na repeaterze statyczne IP. Próbowałem różne kanały. Efekt wciąż podobny
Ma ktoś może jakieś pomysły co może być nie tak, bo ja zaraz zwariuje
Dzięki z góry,
pozdrawiam,
Paweł
witaj
sprawdz czy możesz wymusić tryb N. Miałem kiedyś podobny problem, bardzo słaby download, po wymuszeniu tylko trybu N było OK. Sprawdz czy po włączeniu go bliżej głównego routera sytuacja się poprawia czy nadal jest tak kiepsko, w razie czego może sterownik uaktualnić.
Troche mnie przeraziłeś bo miałem w najbliższej przyszłosci zakupić ten repeater, a teraz jednak się nad nim zastanowię.
To normalne że repeater ma negatywny wpływ na prędkość działania sieci (internetu). Zwróć uwagę że urządzenie ma jedno radio a musi odebrać i potem nadać sygnał.
No ja nie liczyłem na to, że będzie tak samo jak pod routerem, ale jak jest GORZEJ niż było to chyba nie o to chodziło?
Dużo zależy od poziomu sygnału i zakłóceń jakie masz w okolicach. Prędkość ma prawo być o połowę mniejsza niż ta która jest w połączeniu bezpośrednio na routerze.
Całkowita prędkość twojego łącza to? Zrób w tych najdalszych miejscach mieszkania pomiar siły sygnału za pomocą programu inSSIDer i zapodaj na forum.
Moje łącze to 120 Mbit.
Wg inSSIDer'a mój sygnał z rutera:
- najlepszym miejscu -37
- w najgorszym -60
z repeatera:
- w najlepszym -25
- w najgorszym -58 (to samo miejsce)
Wg inSSIDera mimo, że jestem pod samym repeaterem (tzn fizycznie pod nim stoje) to wciąż jestem połączony z siecią z rutera (tak powinno być?).
Może tak być bo urządzenia SOHO (użytek domowy) nie posiadają roamigu.
Można trochę na to wpłynąć, zmieniając parametry karty sieciowej
http://www.tp-link.com.pl/article/?faqid=592
Zmieniłem ustawienia karty sieciowej na agresywne. Wg inSSIDera wciąż jestem połączony ze słabszą siecią.
w iPhonie nawet nie mam jak tego zmienić.
Czyli rozumiem, że zakup tego repeatera to był totalny bezsens?
To ty powiedziałeś.
Osobiście użył bym do tego PLC lub dodatkowego Access Pointa ale połączonego kablowo do głównego routera. Szkoda że piszesz dopiero po zakupie.
Postaram się go oddać i się odezwę
Dzięki za pomoc anyway
Zapraszam do poczytania