Witam wszystkich.
Niedawno przeszedłem ze zwykłej neostrady na neostradę z telefonem a co za tym idzie musiałem zmienić router na Funbox. Problem w tym, że owe urządzenie nie sięga sygnałem wszędzie gdzie bym sobie tego życzył. Chciałbym zatem użyć TL-WA701ND do rozszerzenia zasięgu neostrady w mojej sieci domowej.
Czy lepiej użyć mojego TP-Linka w trybie repeater bądź universal repeater (jaka w ogóle jest różnica między nimi?) czy może podłączyć kablem i stworzyć nową sieć (czyli chyba tryb AP).
Próbowałem pierwszego rozwiązania ale gdy zaczynam ustawiać setup pod repeater to na końcu w ogóle nie mogę połączyć się z tą siecią a często tracę połączenie z urządzeniem jeszcze zanim dokończę konfigurację.
Podobno na kablu nie traci się prędkości łącza więc powinno to być lepsze rozwiązanie. Tylko czy wszystkie żyły w kablu ETH są wykorzystywane w takim połączeniu urządzeń? Kabel jaki mam rozciągnięty między piętrami żeby móc podłączyć oba urządzenia, ma tylko 4 żyły wychodzące od Funboxa. Pozostałe 2 są w jakiś sposób połączone z innym kablem który pozostał po internecie radiowym. Przerobienie takiego kabla żeby wszystkie 6 żył było w jednej wtyczce wymaga chyba specjalnego narzędzia do zamykania takich wtyczek?
Bardzo proszę o pomoc w skonfigurowaniu tego urządzenia aby mieć większy zasięg WiFi.
W razie czego dysponuję również urządzeniem TD-W8950ND.
Universal repeater w przypadku urządzeń innej marki. Bardzo ważny jest poziom sygnału z funbox-a.
Czyli lepiej jako universal repeater niż AP?
Poziom sygnału z funboxa nie jest najwyższy w pokoju gdzie TP-Link był podłączany. Ale czy nie lepiej połączyć te 2 urządzenia kablem?
Jeżeli masz takie możliwości i umiejętność to oczywiście tak, AP jest lepszym rozwiązaniem. Chociaż czytając twoją wypowiedź:
specjalnego narzędzia do zamykania takich wtyczek?Sądzę że będą problemy z twojej strony.
Czyli uzupełniając Twoją wypowiedź odpowiadam sam sobie - tak, wszystkie żył w kablu ETH są używane.
Dziękuję za Twoją wiarę w moje umiejętności techniczno-manualne
Na szczęście są one większe niż opisowe żeby precyzyjnie się wyrazić.
A jak dokładnie skonfigurować TP-Linka po podłączeniu kablem? Wystarczy ustawić tryb AP, nadać jakiś SSID sieci i resztę zostawić automatycznie? Czy coś jeszcze trzeba ustawić np w zakładce Network, żeby w nowej sieci był dostęp do internetu?
To zależy przy jakiej szybkości transmisji ethernet:
100Mb/s - 4 żyły w skrętce komputerowej
1Gb/s - 8 żył w skrętce komputerowej
Ciebie interesuje 100Mb/s bo taki port posiada twój WA701ND. Konfiguracja twojego TP-linka jako AP - czyli domyślna konfiguracja (radzę tylko zmienić zabezpieczenia).
Konfiguracja jako wzmacniacz, jak by się interesowało -
http://www.tp-link.com.pl/article/?faqid=492
Zdecydowanie chodzi o prędkość nie wyższą niż 100Mb/s.
Połączyłem urządzenia. W panelu TP-Linka w zakładce Wireless mam tryb Access Point, nazwę SSID zostawiłem bez zmian, zmieniłem region na Polskę, resztę pozostawiłem bez zmian. Zapisuję, rebootuję i... nic. Po ponownym podłączeniu do sieci nie ma dostępu do internetu a połączenie ma ograniczony dostęp.
Może jednak trzeba ręcznie coś ustawić? Gdzie może tkwić problem?
Połączyłeś urządzenia kablowo (funbox port czerwony<->tp-link)? Sprawdź czy DHCP Settings na WA701ND jest na "disable" czyli wyłączone.
Podłączone jak wyżej. DHCP jest wyłączone. Zabezpieczenia sieci są takie same jak w funboksie - czyli brak zabezpieczeń. Mieszkam na odludziu i nikt spoza domu nie połączy się z moim netem.
Co ciekawe po chwili szperania w panelu TP-Linka pojawia się ograniczony dostęp i nie mogę już nic zmieniać - tak jakbym nei był połączony z urządzeniem. Po rozłączeniu, podłączeniu do innej sieci i ponownym podłączeniu do nowej sieci wyskakuje komunikat Windowsa że wykryto nowy router i czy chce skonfigurować nowe połączenie. Po kliknięciu w "połącz bez konfigurowania" łączę się z urządzeniem, widzi wszystkie zapisane zmiany ale połączenia ze światem nie ma i po chwili znów |ogranicza dostęp".
Jaką adresację dostajesz po podłączeniu się do sieci z WA701ND? Możesz ping-ować adres 192.168.1.1 czyli funbox-a?
Po podłączeniu do sieci z WA701ND ping 192.168.1.1 zwraca mi "Upłynął limit czasu żądania".
Czy ograniczenie dostępu po chwili to normalna rzecz? Jakiś rodzaj zabezpieczeń?
Czyli nie masz połączenia między urządzeniami. Co to za przewód? Wpinając przewód do TP-linka z funbox-a masz linka (zapala się dioda od portu)?
Czyli mamy winowajce... Po podłączeniu kompa przez kabel nie ma połączenia. Jutro gdy będzie jasno pogrzebię z tą końcówką żeby wszystkie żyły były dostępne. Zobaczę czy jest połączenie i dam znać jak to wygląda.
Po zgłębieniu tematu kabla a raczej końcówki, już wiem że potrzebuję wtyk 8PIN i najlepiej zaciskarkę żeby z tego rozdzielonego kabla zrobić normalną skrętkę.
Proszę zatem o nie zamykanie jeszcze tematu
na dniach zaopatrzę się i zobaczymy co wyjdzie z tego kabla.
Udało się rozwiązać problem.
Najpierw założyłem jedną wtyczkę za pomocą zaciskarki (specjalne urządzenie :P). Łączności po kablu nie było więc przyjrzałem się tej gotowej, starej i okazało się że żył są w złej kolejności. Po wymianie wtyczki z drugiej strony kabla udało się uzyskać dostęp do internetu po opisanym wyżej domyślnym ustawieniu.
Dziękuję bardzo za pomoc 
Cieszy że rozwiązaliśmy problem. Jeżeli temat wyczerpany proszę zamknij watek. W razie problemów zapraszamy ponownie.