Witam,
Mam w biurze nowy nabytek:) Przełącznik TL-SG2452, nie konfigurowałem go za wiele, jedyne co zmieniłem to adres IP z mojej sieci. Problem jest taki że po podłączeniu kabelków po pewnym czasie wszystko się zawiesza...tzn zanika internet (po resecie routera przez chwile działa i znowu pada), kompy przestają się widzieć w sieci (nie dadzą się pingować) i co za tym idzie wszystkie aplikacje sieciowe przestają odpowiadać...Adresy przydziela DHCP z routera, na switchu DHCP jest wyłączone. W sieci jest ok. 100 urządzeń (kompy, drukarki, 2xNAS, itp). Czy jesteście w stanie powiedzieć mi co może być przyczyną takiego zachowania? Dodam że mam stary "zwykły" przełacznik 3coma i po przełożeniu wszystkich kabelków jest wszystko ok. Może jest jakaś instrukcja która opisuje w prosty sposób podstawową konfigurację tych switchy zarządzalnych? Żadnych vlanów,mirroringów i innych rzeczy nie konfigurowałem. Czy sama zmiana IP mogła narobić tyle bałaganu? Ten Switch może mieć adres z puli sieci czy musi być w innym przedziale? Będę bardzo wdzięczny za sugestie co mogę sprawdzić,zmienić itp. Krótki opis mile widziany:)
Nie masz gdzieś w sieci zapętlenia to tak to wygląda na pierwszy rzut oka.
no raczej zapętlenia nie mam bo jak podlacze ten drugi stary switch 1:1 to wszystko jest ok...
W konfiguracji switcha sprawdź czy masz włączone STP: Spanning Tree→STP Config→STP Config
ok,ale to dopiero e poniedzialek bo dzis nie mam dostepu...
witam,
sprawdzilem to i stp config bylo wylaczone...przywrocilem jeszcze raz ustawienia tego switcha i teraz tak, mam mu nadac ip z mojej sieci prawda?cos jeszcze wlaczyc,jakas opcja jest jeszcze potrzebna zeby to dzialalo?
jeśli nie masz żadnych nowych potrzeb, to nie musisz raczej nic konfigurować
IP (dla wygody zarządzania) powinieneś mieć ze swojej podsieci, ale jeśli ustawiasz je statycznie, to powinno być spoza zakresu DHCP no i oczywiście niekolidujące z innym urządzeniem ze statycznym IP