TL-ER604W - prędkość Wi-Fi N

Witam, Mam problem.
Z tego co wyczytałem to Router jest klasy 300Mbps dla Wifi w standardzie N znaczy wykorzystuje 2 anteny 2x150Mbps = 300mbps. Jednak w żaden sposób nie udało mi się uzyskać więcej jak 150mbps.

Z Routerem łączę się za pomocą karty Killer Bigfoot N 1202 - która posiada 2 anteny i obsługuje max 300mbps.

W Routerze ustawiłem Wifi na:

Mode = 11n only
Channel = Auto
Channel Width = 40MHz
Security = WPA-PSK/WPA2-PSK
Auth Type = WPA2-PSK
Encryption = AES

Dodatkowo wyłączyłem pozostałe SSID oraz w Advanced mam:

WMM = Enable
Short GI = Enable

Reszta domyślne wartości.
Otrzymywana prędkość 150mbps jest w pobliżu Routera niezależnie od wybranego kanału (włącznie z Auto).

Czy wie ktoś co mogę zrobić/ustawić aby otrzymać deklarowaną prędkość, tj. 300Mbps (lub przynajmniej coś w okolicy tej wartości)??

300Mbps to suma prędkości upload/download więc wszystko jest ok

To co Pan pisze to nie jest do końca prawda.
Prawdą jest, że:

• Wi-Fi pracuje w trybie Half Duplex
  • Wi-Fi może w jedną stronę obciążyć całe pasmo.
    Czyli, że w przypadku pobierania dużego pliku bez transmisji wysyłania, teoretycznie powinienem osiągnąć pełne pasmo (idealne warunki). W rzeczywistości zawsze jakieś pasmo jest wysyłani jest zajęte, chociażby do obsługi pobierania, dlatego w rzeczywistości powinienem osiągnąć gdzieś 80-90% całego pasma w przypadku transmisji w jedną stronę.
    Natomiast u mnie mam:
  • karta sieciowa łączy się z transmisją 300mbps,
  • podczas transmisji tylko pobierania osiąga do 150mbps,
  • podczas transmisji tylko nadawania osiąga do 150mbps,
  • podczas transmisji jednoczesnego nadawania i odbierania transmisja sięga do około 65mbps na pobieranie oraz 65mbps na nadawanie.
    Wszystko było by w porządku gdyby to był Router Wi-Fi N 150mbps. Ale to jest podobno 300mbps.
    Załączam zrzuty ekranu z prezentacją:
  • transfer pobierania

• transfer wysyłania

• transfer jednoczesnego pobierania i wysyłania

• szczegóły sieci w trakcie pobierania (nawet tutaj jest informacja o prawie 50% wykorzystaniu pasma)

Pokaż mi taką informację?

To znaczy jaką informację?
Pokazałem, że skoro 300mbps to jest suma Upload i Download to w trybie jednoczesnego wysyłania i odbierania powinno być w sumie 300mbps, a jest tylko 150mbps.
Czyli to co Pan napisał to nie jest prawda.
Skoro w żadnym wypadku (test wszystkich kombinacji połączenia) nie można zmusić Router aby uzyskać transfer w pobliżu 300mbps a jest 150mbps to jest to Router o transferze MAX 150mbps czyli N Lite!

W trybie 150Mbps (nLite) masz transfer w jedną stronę 70-75Mb/s

To jest takie marketingowe 300Mbit/s. W praktyce jest to przepustowość z nadmiarem kodowana.

Twoje prędkości są bardzo wysokie jak na N300. Mało kto przekracza 120Mbit/s.

To jest takie marketingowe 300Mbit/s. W praktyce jest to przepustowość z nadmiarem kodowana.
https://pl.wikipedia.org/wiki/IEEE_802.11#802.11n
Twoje prędkości są bardzo wysokie jak na N300. Mało kto przekracza 120Mbit/s.

Cały czas szukam różnych informacji na ten temat w internecie i z tego co ogarnąłem (dziesiątki stron i PDF) to faktycznie skupiam się do Pana odpowiedzi, tj. że połowę pasma zabiera narzut na obsługę oraz kodowanie transmisji.
Natomiast to co Pan jimasek pisał, że 300mbps wynika z faktu, że jest to suma tego co mogę wysyłać (150mbps ale tylko na wysyłanie) oraz odbierać (150mbps ale tylko na odbieranie) to można między bajki włożyć.
Co więcej. Taka argumentacja nie ma najmniejszych szans na obronienie się. I nie ma tutaj nic do rzeczy, że wynikowe transmisje są podobne. Albo się coś pisze na podstawie wiedzy faktycznej albo wymyśla teorie na potrzebę chwili.
Bardzo ładny rysunek prezentujący przykładowy narzut na obsługę transmisji:

Dla zainteresowanych w przyszłości tematem na przyszłość polecam bardzo ciekawe informacje: