Td-w8960n + tl-wa830re


(host21) #1

Witam.
Chciałbym wrócić do wątku


Po konfiguracji jak w wątku powyżej wszystko działało jak należy.
Teraz przeniosłem repeater niżej piętro i pojawił się następujący problem.
Jeśli jestem w pobliżu routera mam transfer maksymalny 6 mbit/s.
Gdy łącze się przez repeater transfer zwalnia do 2-3 mbit/s.
Nie zmieniałem ustawień routera ani reapetera.
Co może wpływać na tą przypadłość ???


(Marcin) #2

Powodem jest właśnie repeater i poziom sygnału z głównego routera. Wzmacniacz musi odebrać i wysłać dane przez ten sam interfejs bezprzewodowy. Ma to negatywny wpływ na prędkość w sieci (zwykle dwukrotnie niższa prędkość).


(host21) #3

Jeśli więc umieszczę repeater bliżej routera to powinno pomóc ?


(Marcin) #4

Sieć bezprzewodowa w zabudowie to zawsze loteria. Trzeba dobrać ustawienie urządzeń doświadczalnie. Tak jak powiedziałem wzmacniacz będzie miał zawsze negatywny wpływ na szybkość w sieci.


(host21) #5

Czy adminie chodzi tylko o ustawienia czy może dobór sprzętu ? Bo jeśli trzeba będzie wymienić wadliwe ogniowo lub cały komplet to proszę o podpowiedź. Jak dobrać jedno do drugiego aby działało bez przeszkód.


(Marcin) #6

Chodzi o to że nie ma na to jednoznacznej recepty. Wszystko zależy od poziomu sygnału i potencjalnych zakłóceń w eterze. Dobór sprzętu jest jak najbardziej poprawny. Repeater sam w sobie ma negatywny wpływ na prędkość w sieci. Bez znaczenia jaki model lub marka będzie działać w sieci.


(host21) #7

Ostatni question.
Czy lepiej w tym przypadku użyć repeatera czy access point-u ? Czy to ma jakiś wpływ na sukces ?


(Marcin) #8

Access point jest lepszym rozwiązaniem ale tylko połączony kablowo z głównym routerem.


(host21) #9

Ok.
Podłączenie kablem nie wchodzi w grę.
Dziękuję za wyczerpujące informację.