Witam.
Zakupiłem dzisiaj router TP-LINK TD-W8951ND w celu zastąpenia nim mojego liveboxa 3 (słaby zasięg wifi).
Po rozpakowaniu przystąpiłem do konfiguracji routera za pomoca płyty.
Niestety podczas instalacji wyskakuje błąd:
po czym moja karta sieciowa zostaje wyłączona i muszę ją manualnie włączać (właściwości mojego komputera, menadżer urządzeń).
Pomijając konfigurację połączenie z routerem jest widoczne w komputerze lecz ma ograniczony dostęp. Mogę jedynie zalogować się do routera przez przeglądarkę (192.168.1.1), internet nie działa.
Dodam jeszcze ustawienia konfiguracyjne z przeglądarki (192.168.1.1)
Próbuję to ustawić już od kilku godzin niestety wyczerpałem wszelkie pomysły.
Czy mógłb mi ktoś doradzić co powinienem zrobić ?
Z góry dziękuję.
Proszę poprawić dodanie obrazków do postu zgodnie z regulaminem forum - Administrator
No to ładnie się załatwiłem...
A czy jest możliwość dodania tego urządzenia by współgrał z liveboxem ? Chodzi o to by odbierał internet od lixeboxa i przekazywał go dalej ?
Routera pewnie już nie będę mógł oddać więc może do czegokolwiek się przyda ?
Zrestartowałem tp-linka/liveboxa i nagle zaczęło działać. Widocznie coś się zawiesiło.
IP zostało 192.168.1.250
Liczyłem, że zasięg będzie większy niż ten z liveboxa tymbardziej, że dokupiłem antenkę 12dBi ale to już jest inny temat.
Założę nowy jeśli sam nie odnajdę problemu.
Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc
Życzę miłego wieczoru, pozdrawiam.
Anteny o większym zysku niż 5dBi mają właściwości bardziej kierunkowe niż dookólne (zawężają pasmo). Efektem tego jest to że w pewnych miejscach możesz odczuwać zmniejszenie zasięgu a nie jego polepszenie. Ważne jest tu ustawienie anteny względem odbiornika.
Dzieje się to z tego powodu że antena nie jest wzmacniaczem a tylko elementem pasywnym.