TD VG 3631 przestał widzieć dysk USB

Kilka dni temu pojawił się u mnie ten problem że dysk USB podpięty do routera nie jest widoczny w domowej sieci .
W ustawieniach USB routera pisze że ;

USB Mass storage Disconnected !
A jeszcze klika dni temu było wszystko dobrze , dysk USB był widoczny w routerze jako VOLUME1 i pliki na nim były normalnie widoczne w domowej sieci . Nic nie grzebałem w ustawieniach routrera , co mu się mogło stać :'( Z góry dzięki za porady :)

Podłącz dysk do komputera i sprawdź czy działa. Spróbuj podłączyć do routera np pendrive i zobacz czy zadziała.

Podłączyłem dysk USB do komputera , na windows 10 [zupgradowana 7-mka ] -
-pokazuje urządzenie USB 3.0 - błąd sterownika . I explorator windows nie okazuje plików z tego dysku .
W konsoli na linuksie pokazuje za to że jest urządzenie ;

Bus 002 Device 002: ID 18a5:0237 Verbatim, Ltd Portable Harddrive (500 GB)
Ale linuksowy menedżer plików - Dolphin - też nie wyświetla plików z niego ..... Podłączyłem pendriva do routera i został on chyba rozpoznany ;
Disk1: Kingston ( DT 100 G2 ) PMAP
Czyli wychodziło by na to że popsuł się dysk USB Verbatim , ale niebieska dioda w jego wnętrzu świeci się , a trzymając go w ręku czuć jest wyraźnie kręcące się w jego wnętrzu magnetyczne talerze . Co więc dalej robić :-[ ???

Najpierw spróbuj wydobyć dysk z obudowy o ile ma interfejs sata albo ata to podłącz go do komputera bezpośrednio i spróbuj użyć narzędzi typu MHDD, Victoria HDD Scan, czy innych aby sprawdzić czy dysk nie padł całkowicie.

Dałem dysk USB do naprawy , serwisant stwierdził że było przepięcie ale dysk nie jest całkiem
popsuty , wystarczy mu wymiana obudowy . I rzeczywiście ; po przełożeniu do nowej obudowy
i podłączeniu do routera pliki na dysku USB są prawidłowo widoczne w domowej sieci . :slight_smile: :smiley:
Gościu który mi wczoraj wymienił obudowę dysku USB doradzał mi wczoraj tak ;
do domowego routera , lepiej podłączać nośniki pamięci z "nieruchomymi" komórkami
pamięci typu Flash , czyli różne pendrivy , microSD a nie dysk magnetyczny , dlatego że dysk magnetyczny potrzebuje większego prądu zasilania i ryzyko powstawania przepięć , uszkodzeń jest większe niż gdy używamy do tego celu pamięci typu flash . Czy taka uwaga jest słuszna :-\ :cry: