Witam,
Posiadam lacze od UPC i ruter ubee. Nie zmienialbym nic gdybym mogl podpiac pod niego dysk (chcialbym miec taki domowy dysk sieciowy, glownie zeby na TV ogladnac jakis film i nie latac z pendrive'mi). Wyczytalem, ze USB w ubee jest nieobslugiwane/wylaczone i nie da sie go wlaczyc.
Pozyczylem zatem na probe od znajomego TP Link model TD 8980. Myslalem, ze latwo to wszystko podlacze ale pojawil sie problem - nie ma netu.
Co robilem:
- Przelaczylem ubee na tryb bridge, zgodnie zinstrukcja z UPC.
- spialem port (skrajny lewy - patrzac od tylu) w ruterze ubee z portem ETH1/WAN w ruterze tp linka
- wlaczylem rutery do sieci
- poczekalem pare min az sie przemiela i tp link pokazal mi 2 sieci (2,4 i 5ghz)
- Wpisalem haslo z nalepki z tylu rutera, niby mnie polaczylo ale na ikonie przy zegarku jest zolty wykrzynik - czyli cos jest nie tak i nie ma netu
- podpialem sie kablem do tp linka i wszedlem w kreatora polaczen:
Quick setup: VPI 8, VCI 35
Operation Mode: Wireless router mode
DHCP: zmienilem na Dynamic IP
no i dalem finish.
Pomielilo, wyswietlilo, ze wszystko jest ok, a netu dalej nie ma.
Sprawdzilem i nie ma adresacji na tp linku. IP jest 0.0.0.0. Podstawilem w TP linku MAC'a z UBEE - niestety nadal nic. Podmienilem kabel laczacy routery - nadal nic.
Zrobilem twardy reset tp linka (przywrocilem ustawienia fabryczne) i postepowalem zgodnie z instrukcja jak w linku ponizej:
Problem, ktory napotykam to iz tp link nie pozwala mi na zmiane adresow IP jak w instrukcji z linka. Ponizej screen z komunikatem jaki dostaje probujac wpisac konfiguracje z instrukcji.
zostawilem wiec IP domyslne 192.168.1.1,
maska bez zmian 255.255.255.0
start od 192.168.1.100,
koniec na 192.168.1.199
Gateway 192.168.1.1
DNS'y - 0.0.0.0
Koncowym efektem jest iz nadal nie ma adresacji na tp linku.
Ubee na pewno jest w trybie bridge bo zgodnie z intrukcja od UPC adres IP zmienia sie z 192.168.0.1 na 192.168.100.1, zreszta wejscie w ustawienia na ubbe potwierdza tryb pracy - bridge.
Co robie zle, ze taki uklad nie dziala?.
Dzownilem na infolinie UPC i ichniejszy technik potwierdzil, ze w trybie bridge moge podpiac mojego tp linka do jakiegokolwiek portu lan w ubee. Ale nie potrafil mi pomoc w konfiguracji tp linka. Podpowiadal jedynie w razie problemow zeby nie przestawiac ubbe w tryb bridge, zostawic go w trybie ruter, spiac mojego tplinka z ich ubbe po lan i wylaczyc wifi w ubbe. W jego opinii taka konfiguracja spowoduje, ze moj tp link bedzie pracowal jako acces point. Ale chyba w takiej konfiguracji i tak cala rola sterowania ruchem bedzie po stronie ubee. A ja bym chcial aby pierwsze skrzypce gral moj tp link, a ich ubee byl tylko mostkiem. Czy taka opcja proponowana przez technika to dobra opcja?