TD-8950ND v1 czy v2

Witam,
Proszę o rade gdyż dobór routera do neostrady 20 mnie chyba przerasta. Dotychczas miałem router Cerberus 6331-6 i wszytko działało w miarę ok. Niestety się zepsuł. Kupilem TD-8951ND ale na tym routerze sprzęty w domu miały problemy, konsole ps3 rwal dźwięk w grach a Wii U rozlaczalo z internetu. Dziwne to. Czytałem że TD-8950ND ma lepsze radio. Pytanie czy dobrze czytałem? Jakie są różnice miedzy v1 a v2. Która wybrać? Ewentualnie co innego polecacie żeby konsole dobrze działały?

W nazwie postu masz W8950 a w samym poście W8951ND a to są dwa różne routery na różnych chipsetach. Proszę o konkrety i podanie podstawowych informacji (synchronizacja linii, prędkość ze speedtest-a).

Tak, bo kupiłem tego 8951, ale nie jestem zadowolony bo tak jak pisałem niektóre sprzęty mają ewidentny problem z jakością połączenia po wifi. Sama linia działa w porządku nic się nie zrywa itp. Parametry:

Upstream 	921 kbps
Downstream 	14334 kbps
Noise Margin (Upstream) 	8.5 db
Noise Margin (Downstream) 	11.7 db
Attenuation (Upstream) 	9.1 db
Attenuation (Downstream) 	15.0 db 

Na speedtest wyciąga jakieś 12 Mb/s download i 0,75 Mb/s upload
Teraz przymierzam się do innego routera. Padło właśnie na TD-8950ND bo czytałem że ma lepsze radio wifi. Zastanawiam się tylko która wersja v1 czy v2. Może ewentualnie coś innego co ma dobre wifi.

Jakoś połączenia wifi nie zależy w żaden sposób od synchronizacji linii a tylko od poziomu sygnału i potencjalnych zakłóceń. Obecnie wszystkie sprzedawane urządzenia mają obcięta moc w paśmie 2,4GHz do 100mW (wymagania UE). Czy W8950ND będzie miał lepsze radio tego nie umiem ci zagwarantować. Osobiście wybrał bym W8970.

W moim przypadku chodzi chyba bardziej o chipset. Miałem tego 8970 i oddałem... Dziwne jest to że na tym starym cerberusie 6331-6 który jest na TRENDCHIP TC3162 a wifi z tego co ustaliłem na ralinku wszystko działa w porządku. Nie chodzi mi tu o zasięg tylko o jakość, wii u się nie rozłącza a dźwięk w grach na ps3 nie tnie się. Na tych nowych czy to 8970 czy 8951 niestety te kłopoty występują. Dlatego teraz chcę spróbować 8950. Tylko nadal nie wiem czy v1 czy v2. Ewentualnie może pomoże mi Pan coś dobrać zbliżonego do tego 6331-6, myślałem nad 8901g lub 8910g.

Pisałem już o tym, stare routery nie miały ograniczeń mocy co zapewniało lepszy zasięg sieci.

Zasięg to ja na tych wszystkich trzech miałem w miarę ok, tak gdzieś 4/5 kresek wiec to nie o zasięg chodzi moim zdaniem. Nie uzyskałem odpowiedzi na moje pytania... A mam jeszcze jedno pytanie czy parametry linii są w porządku bo wydaje mi się że może być trochę szybciej.

Wypowiedziałem się w temacie, polecam W8970 bo to najlepszy router w tym przedziale cenowym. Nie wiem co jest przyczyną twoich niestabilności,

wg mnie masz coś nie tak z linią telefoniczną w domu. Jeśli możesz to namaluj tak +/- ile tej instalacji jest w domu i co jak jest podłączone. Czy jest to kabel płaski czy YTKSY, Filtry ADSL są pozakładane w gniazdkach przed aparatami?
Co do routera to zasugerował bym nowy model W8950N. mimo że nie ma odłączanej anteny to jest on wyprodukowany na Broadcomie który synchronizuje się na wysokich parametrach.

W sprawie linii zadzwonie jutro po technika. A co powiecie o tych starszych modelach 8901g lub 8910g? Który lepszy czy nie bawić się i wziąć jednak tego 8950 ale robiąc rozeznanie to ciężko dostać ten model.

Urządzenia dawno nieprodukowane, posiadają też lukę w oprogramowaniu więc nie polecam.