TD-8816 kilka pytań


(JM6) #1

Witam, przed chwilą zainstalowałem modem TD8816 i mam kilka pytań odnośnie konfiguracji. Zaznaczam, że wcześniej miałem modem sagem od neostrady i słabo się znam na TP-Linkach i tego typu sprzęcie.
Pierwsza rzecz: jak odczytać prędkość połączenia? Mam wykupioną opcję10Mbit/s tymczasem we właściwościach tego połączenia widnieje 100Mb/s, nie ma tam widocznej synchronizacji tak jak w sagemie, czyli dla połączenia 10 MBit/s to powinno byćo koło 12,5 Mbit.
Druga rzecz to ikona połączenia: windows 7, pasek zadań - sieć i w menu mam połączenie "Sieć" (to jest to połączenie przez TPLinka) ale ikona jest nieaktywna, nie da się ppm wybrać "połącz" czy "właściwości" czy to jest typowe?
I trzecia kwestia czy domyślne ustawienia są bezpieczne czy lepiej coś przestawić? Zmieniłem jak na razie tylko hasło admina, samej nazwy "admin" się nie da ale to chyba nieistotne, czy są jakieś ustawienia które dla bezpieczeństwa warto wyłączyć/włączyć?


(Marcin) #2

Wiesz jak zalogować się do panelu konfiguracyjnego routera przez przeglądarkę internetową?


(CHACA) #3

Połączenie sieciowe 100Mbit jest wynikiem połaczenia routera z komputerem kablem.


(JM6) #4

Czyli po prostu nie ma tego podanego, zamiast synchronizacji w Mbit/s jest jakieś SNR Margin, tak wyczytałem w necie.
A inna kwestia: rozłączyłem modem przez wyłącznik z tyłu obudowy, później włączyłem ponownie i poprzestawiały mi się ustawienia z trybu PPPoE/PPPoA (zalecanego dla neostrady) na tryb BridgeMode, połączenie z internetem nawiązało się mimo to normalnie. Ustawiłem z powrotem na PPPoE ale teraz mam w zakładce Status tak jakby dwa połączenia - przycisk "connect" przy PVC0 i tak samo przy PVC2, aktywny oczywiście tylko ten drugi.

Skoro poprzestawiałem ustawienia to dlaczego są dwa? Da się ten zbędny jakoś usunąć? I jak rozumiem każde wyłączenie prądu będzie skutkować tym samym czyli samoistnym przestawieniem się ustawień modemu/routera?


(wojtek2803) #5

Router się nie przestawia . Jego domyślnym statusem jest właśnie wartość PVC-0 , jak przełączysz na PVC2 to z pewnością będziesz miał zapisane dane do swej usługi czyli login i hasło jak i również tryb PPPoE/PPPoA .


(Marcin) #6

Tak jest napisane oprogramowanie że wyświetla domyślnie zawsze PVC0.


(JM6) #7

OK, dziękuję za odpowiedzi, czyli to normalne że są dwa przyciski do połączenia. A jednak jestem prawie pewien, że pierwszego dnia był tylko jeden "connect" właśnie przy PVC-2. Ten drugi pojawił się po nieopatrznym wyłączeniu routera co ponoć jak się doszukałem powoduje reset.
Chyba już ostatnia rzecz:
Takie coś mi się wyświetla w zakładce Status-System log

11/8/2013 18:37:52> Call Failed
11/8/2013 18:38:22> Call Failed
11/8/2013 18:38:52> Call Failed
11/8/2013 18:39:22> Call Failed
11/8/2013 18:39:52> Call Failed
11/8/2013 18:40:22> Call Failed
11/8/2013 18:40:52> Call Failed
11/8/2013 18:41:22> Call Failed
11/8/2013 18:41:52> Call Failed
11/8/2013 18:42:22> Call Failed
11/8/2013 18:42:52> Call Failed

Dodatkowo w dzienniku zdarzeń windowsa mnóstwo błędów z opisem, że jeden z serwerów DNS nie odpowiedział na czas (DNS Client Events, identyfikator zdarzenia 1014). Mam ustawione serwery Open DNS, pytanie czy ten błąd jest istotny czy można przejść nad nim do porządku dziennego, jakiegoś spowolnienia netu nie zauważyłem.


(Heinz) #8

Ustaw w PVC0 na Bridge. Wtedy w logu już nie powinno się pojawiać 'Call Failed".
OpenDNS posiada 4 adresy IP. Możliwe że pierwszy adres był niedostępny i przełączyło na drugi. Gdyby DNS nie działał to strony internetowe by się nie otwierały.


(JM6) #9

I o to właśnie chodziło, wielkie dzięki.