Switch 48 portów 1gb - co kupić?

Nie wiem czy piszę w dobrym dziale ale nie ma innego na temat zakupów.
Poszukuję switch 48 portowy (1gb) do mieszkania. Mam wiele gniazdek w we wszystkich pokojach i przez to potrzebuję dużego switcha. We wnęce w przedpokoju będzie wisiała szafka rack 19" gdzie schodzą się wszystkie kable. Zarządzalność nie jest dla mnie jakoś istotna ale nie widzę dużej różnicy cenowej między TL-SG1048, a TL-SG2452 więc może być zarządzalny. Istotna jest dla mnie cisza. Oba wymienione przeze mnie modele mają wentylatory. Czy ktoś z nimi miał do czynienia i może coś powiedzieć o ich głośności? Czy są jeszcze jakieś inne modele 48x 1gb, najlepiej bezwentylatorowe?
Na stronie TP-Linka znajduję jeszcze T1600G-52TS (TL-SG2452) ale nie ma go w sklepach. Niby jest bez wentylatorów ale w nawiasie jest wersja TL-SG2452 która już ma wentylatory. Nie wiem co to ma być. Znalazłem go na http://www.tp-link.com.pl/products/details/cat-40_T1600G-52TS-(TL-SG2452).html#specifications
No to TP-Link odpowiedział mi co to jest ten T1600G-52TS (TL-SG2452). Niby ma wyższą wydajność oraz mniejszy prąd więc nie potrzebuje i nie ma wentylatorów. Są drobne różnice w specyfikacji jak np. brak IEEE 802.3ad w tym nowszym ale to podobno błąd i ma to wszystko co starszy brat. Trochę są problemy z jego dostępnością bo to nowość ale już go zamówiłem i zobaczymy czy dotrze szybko.