Słaba predkosc po wifi

Witam mam huawei hg8245h(swiatłowod Inea)i podpietego po kablu Tp linka 1043nd v1.
Kiedy podpinam laptopa pod LAN predkosc mam okolo 91 Mb(jest ok bo karta sieciowa w moim laptopie to maks 100 Mb).

Natomiast po wifi idzie roznie w zaleznosci jaki kanal ustawie 40-80 Mb.
W ustawieniach karty wifi pisze ze jest 150 Mb.

W ustawieniach 1043 mam ustawione channel width 40, channel - sprawdzalem kazdy najwiecej mialem okolo 70 Mb,

mode raz z samym n a raz wszystkie zaznaczylem.
Myslalem ze mam slabe wifi w laptopie i dlatego kupilem tp linka TL-WN722N ale taka sama sytuacja.

1043 mam postawionego obok laptopa.

Co moge jeszcze zrobic zeby po wifi predkosc byla 130 - 140 Mb???
Aha moj internet mam 150 Mb.
Pozdrawiam.

nic nie możesz zrobić
80Mbps to w zasadzie szczytowy wynik jak na połączenie n150 w normalnych warunkach (tj. nie w laboratoryjnej puszcze Faradaya)
tzn. możesz zrobić - wymienić wszystkie klocki na obsługujące szybszy standart, ale w blokowisku nie widzę głębokiego sensu
albo… podpiąć się przewodowo

Producenci podają marketingowo sumę przepustowości upload/download więc realny transfer to 60-75Mb/s
Pozostaje zakup karty sieciowej 300Mb/s jeżeli chcesz osiągnąć pełną prędkość na radiu.

Dzieki wielkie panowie za odpowiedz, łudziłem sie ze jakos jeszcze moge podkrecic router, ale jak mowicie ze nie pojdzie przez slaba karte wifi to niestety ale pozostaje kupno nowej karty sieciowej.
Jeszcze raz dzieki za pomoc.
Pozdrawiam.Temat do zamkniecia.