Witam. Chcę w domu stworzyć sieć Mesh i chciałbym się upewnić, że rozumiem ideę i treść ze strony TP-link. Mam internet światłowodowy (300/30 Mb/s) i router od operatora, który podłączony jest na strychu. Router ten ma wpięte 4 kable RJ-45, którymi sygnał rozsyłany jest do 4 gniazdek RJ-45 w ścianie, po jednym w 3 sypialniach na piętrze i salonie na parterze. Nie mając pojęcia o technologii Mesh, kupiłem na próbę router Archer C6, aby zobaczyć jak działa ten internet i ewentualnie kupić coś lepszego. Ogólnie może być, ale chciałbym mieć w całym domu jedną sieć i nie martwić się o przełączanie między routerami. Na stronie TP-link znalazłem informację
Sieć OneMesh™ możesz utworzyć łącząc router bezprzewodowy lub router/modem z zestawami wzmacniaczy sygnału lub transmiterów sieciowych. Nie jest jednak możliwe utworzenie sieci OneMesh™ poprzez połączenie dwóch routerów. Routery bezprzewodowe obsługują OneMesh™ tylko w trybie routera. Routery modemy (ADSL/VDSL/LTE) obsługują OneMesh™ w każdym trybie pracy.
Prosiłbym o opinię, czy uda mi się stworzyć sieć Mesh w następujący sposób:
-
Zamieniam na strychu router od operatora na Archer C6, wpinam wszystkie kable RJ-45 i ustawiam to urządzenie w tryb Router. Mimo, że tani, to obsługuje Mesh, ale na podstawie cytatu powyżej, tylko jako Router.
-
Kupuję 2 routery ADSL, np. Archer VR2100, wpinam jeden w sypialni na piętrze kablem RJ-45 i ustawiam jako punkt dostępowy. To samo robię w salonie z drugim VR2100. Też obsługują Mesh i według cytatu powyżej "w każdym trybie pracy.
-
Mam sieć Mesh
Będę wdzięczny za opinię. Najbardziej chodzi mi o potwierdzenie, że przez tryb pracy mam rozumieć Router albo Punkt dostępowy, a nie jakiś inny podział. Nie chcę bawić się z transmiterami ani wzmacniaczami sieci. Pozdrawiam.