Witam.
Mam router ADSL z Orange z usługą z Neostrady. Model routera TD-W8950N ver1(A). Zakupiłam dwa routery modele TL-MR342 v2(B) i TL-WR940N.(C). Router A jest na samej górze w domu. Router B pietro niżej i Router C 2 pietra niżej. Połączone kablem, skrętką. Chciałabym żeby routery Bi C rozsyłały internet po kablu i przez wifi z routera A. Router A jest skonfigurowany. Teraz moje pytania. CZy routery B i C łączę kablem z A przez wejścia LAN-LAN czy LAN-WAN? . Jak konfiguruję router B i C to są one podłączone tylko do komputera czy i do routera A?. Proszę o pomoc w konfiguracji. NIe krzyczcie za mocno na laika. Pozdrawiam
Możesz ustawić te sprzęty w jedną sieć lub 3 osobne.
Zalecam konfigurację na jedną sieć:
- A zostawiasz tak jak jest.
- Wchodzisz na stronę konfiguracyjną routera B i wyłączasz serwer DHCP, Zmieniasz adres IP LAN na 192.168.1.254 zapisujesz ustawienia
- Wchodzisz na stronę konfiguracyjną routera C i wyłączasz serwer DHCP, Zmieniasz adres IP LAN na 192.168.1.253 zapisujesz ustawienia
- Przy łączeniu routerów pomijasz port WAN. Wszystko łączysz tylko do portów LAN.
Pozostałe dwa mogą pracować jako AP (Access point). Poszukaj w dziale FAQ jest poradnik jak skonfigurować router bezprzewodowy jako AP