Witam.
Mam archer c7 i tl-wr1043nd, oba routery są na WAN.
Zastanawia mnie jedna sprawa, jeśli podłącze do c7 kablem 1043nd do portu WAN wtedy wszystkie urządzenia podłączone do 1043nd mają swoje siec i nie są widoczne przez urządzenia z podłączone do c7.
Ale gdy kabel z c7 podłącze do portu lan1 na 1043nd wtedy ten router przełącza w tryb tak jakby 'łącznika" i jest pomijany wtedy wszystkie urzadzenia się widzą pod jedną siecią która tworzy c7, nawet w panelu c7 wszystkie urządzenia podłączone do 1043nd widoczne są tak jakby były podłączone bezpośrednio do c7.
Czemu tak się dzieje, czy to jest jakaś funkcja, czy to się jakoś nazywa? Czy pozostałe routery tez to mają? Nawet innych producentów? Dzięki za odpowiedzi.
Tak jak piszesz tak to działa.
Ogólna zasada budowy routera to:
WAN - CPU - Switch - WLAN
to co przechodzi przez CPU jest natowane i dostaje się do innej sieci. Więc jeśli podłączysz coś pod switcha ( porty LAN 1-4 + WiFi) to pakiety nie przechodzą przez CPU i wszystko dołączone jest tak jak byś podłączył osobno Switch + AP.
Czyli w sumie tak będzie się działo z każdym routerem? Innych producentów tez?
A jeśli bym chciał to ustawić przez port WAN na 1043nd to musze zmienić dhcp na nim i przypisać mu inne IP? C7 ma na dhcp adresy od 192.168.0.2 a na 1043nd dhcp jest od 192.168.1.2
Jeśli oba routery mają być w jednej sieci to ustawia się im IP z identycznymi pierwszymi trzema oktetami np 192.168.0.1 i 192.168.0.5 ( ostatni oktet się zmienia, dozwolone są liczby od 1 do 254 i nie mogą się one powtarzać).
Jeśli routery mają być połączone przez WAN to w IP trzeba zmienić trzeci oktet i dla każdego innego routera w sieci ten adres IP musi być inny. np 192.168.0.1 i 192.168.1.1 ( trzeci oktet się zmienia, dozwolone są liczby od 0 do 255 i nie mogą się one powtarzać w jednej sieci).
To wszystko działa w sieci gdzie maska podsieci jest 255.255.255.0
Czyli doradź mi teraz, zostawić tak jak jest czyli podłączony jest przez port lan1 czy przełączyć to na port WAN i pozmieniać adresy routera 1043nd