Pokaz jeszcze widok z komend w cmd:
IPCONFIG /ALL
tracert wp.pl
tracert 8.8.8.8
lub skorzystać z automatycznego skryptu:
Skrypt IPCONFIG /ALL
Możesz pokazać jeszcze screena z pełnej mapy sieci.
oczywiście wszystko w momencie jak internet nie działa.[/quote]
Pisałem już wcześniej iż to wynika z opcji systemu operacyjnego i tym się nie przejmuj. Te systemy tak mają, popatrz jak ma to rozwiązane system XP a sam załapiesz.
Jeszcze raz pokrótce o sieci - mam stacjonarnego PC bez WiFi połączonego z routerem kablem.
Na PCie w zależności "od fazy księżyca mam 2 sieci" - przy uruchamianiu wskakuje druga sieć (niezidentyfikowana, czyli mam dwie sieci:niezidentyfikowaną oraz domową. ) i nie mam połączenia z Internetem. Kiedy jest tylko domowa (po wyłączeniu i włączeniu sieci) jest wszystko OK.
Na drugim kompie (laptop) mam WiFi i tam jest tylko jedna sieć. No jest jeszcze TV, jak widać na screenie.
Najpierw wejdź w menu routera, zakładka DHCP i wpisz Default Gateway: 192.168.0.1
Zapisz zmiany.
Jeśli dalej nie działa to we właściwościach połączenia ustaw protokół TCP/IP wersja 4 na:
IP 192.168.0.101
maska 255.255.255.0
brama 192.168.0.1
dns 192.168.0.1
DHCP miałem takie, ale jak zmieniłem[quote="Heinz, post:27, topic:5203"]a ustaw protokół TCP/IP wersja 4 na:
IP 192.168.0.101
maska 255.255.255.0
brama 192.168.0.1
dns 192.168.0.1[/quote]
3x uruchamiałem PC (w tym jak był wył laptop, jak był właczony i jeszcze w miedzyczasie film z neta na TV oglądałem) i jest ok. Jak to wykombinowałeś... (no mam nadzieję, że już tak będzie cały czas) - dzięki
Z polecenia IPCONFIG /ALL
jest tam brama domyślna 0.0.0.0, a to nie jest prawidłowy adres. Nie wiem dlaczego taki się pojawia. Możliwe ze to wina jakiegoś urządzenia w sieci.
No i kicha! :-[
Dzisiaj 2x uruchamiałem kompa i startuje sieć...widać ją na załączonym obrazku.
W TCP/IP znika adres bramy - jak wpiszę ręcznie nie pomaga. Musiałem zmienić na uzyskaj automatycznie, wyłączyć i włączyć kartę sieciową aby uzyskać dostęp do neta (ale to się dzieje tylko na PC podłączonym kablem do TP-Linka) i jestem w punkcie wyjścia
Próbowałeś jeszcze raz skonfigurować sieć poprzez "Skonfiguruj nowe połączenie lub nową sieć" Sterowniki karty sieciowej masz aktualne? System po aktualizacjach?
zmiana kabli i portu nic nie dała :-(.
Kilka dni było ok, dzisiaj profilaktycznie kupiłem nowe kable i jak na złość znowu pojawiły się 2 sieci!
Nie mam pojęcia od czego to uzależnione, mam wrażenie,że od faz księżyca