Rozłączanie internetu w modemie TD-W8951ND

Witam , mam duży problem z internetem od dłuższego czasu , otóż codziennie kilka razy wywala mi internet na około 2 minuty i już nie wiem co z tym zrobić, zmieniłem modem na TD-W8951ND bo myślałem że pomoże ale nic z tego , sprawdziłem kabel czy dobrze łączy i jest ok.Jak wyłącza mi internet to na modemie nie świeci 1 lampka .Bardzo proszę o pomoc już nie wiem co mam zrobić , żeby temu zaradzić.

Jakieś parametry łącza by się przydały.
Tłumienie, SNR, prędkość synchronizacji, modulacja, liczba błędów
Znajdziesz to w panelu konfiguracyjnym routera w postaci jednej tabelki, bodajże w zakładce Status

Prosze bardzo :slight_smile:

Która dioda przestaje świecić? Jak stracisz połączenie z internetem to zrób skan ze Statusu i wklej na forum.

Parametry są bardzo dobre. Czyli linia jest OK (no, chyba, że jak trzepnie kablami, to od razu całkiem rozłącza. Telefonu analogowego nie masz? Jeśli masz, to podnieś słuchawkę, lub naciśnij zieloną słuchawkę długo - abyć usłyszał sygnał Centrali i sprawdź, czy nie ma trzasków lub głuchego telefonu. Sprawdź to szczególnie w chwili rozłączenia Internetu. Poza tym zrób to, o co prosi mój przedmówca.

Okej , wyłącza siąę dioda ze znaczkiem takiej przeglądarki kulistej :D.Jak rozłączy mi internet zrobię tego ssa i prześle tu. A,w której zakładce statusu mam zrobić ss ? Informacje,dziennik czy statystyki

Zrób reset do ustawień fabrycznych i ponownie skonfiguruj. Jeżeli gaśnie trzecia od lewej to faktycznie gubi połączenie z internetem.

Jak ponownie skonfigurować ? SS kiedy statusu kiedy pada mi internet.

Upewnij się, ż epodłączony jesteś do routera kablem, anie przez WiFi.
Wciśnij RESET (taki malutki przycisk z tyłu, wciskany szpilką lub wykałaczką) i przytrzymaj 15sek.
Następnie przez przeglądarkę internetową:
wpisz adres routera, ale logiun i hasło domyślne, czyli
admin
admin
potem w zakładkę Szybki Start i router poprowadzi Cię za rączkę. Będziesz potrzebował loginu i hasła do neostrady (na Umowie albo wygenerowany w procesie rejestracji usługi. Możesz sobie też ustawić nowe hasło przez portal Mój Orange) Szczegółowe ustawienia możesz wprowadzić potem w zakładce Ustawienia Interfejsów
---> WAN (ADSL)
Inne parametry przydatne podczas konfiguracji (przed wciśnięciem RESET możesz podejrzeć sobie ustawienia w zakładce Ustawienia Interfejsów
---> interfejs WAN/ ADSL):
Mode: Routing (parametr dotyczy tylko niektórych modeli routerów)
Encapsulation: PPPoA (RFC 2364) lub PPPoE (jak nie zadziała z PPPoA to ustawisz PPPoE)
Multiplex: VC multiplexing (VCmux) lub LLC (w niektórych regionach kraju)
Virtual Path ID (VPI): 0
Virtual Circuit ID (VCI): 35
DSL Modulation: G.dmt (ITU G.992.1) lub Multimode lub ADSL2 lub ADSL2+ (najlepiej zostaw na automacie: Auto lub Multimode)
Maximum Transmission Unit (MTU): 1492 lub Auto