Witam,
W zeszłym tygodniu w niedzielę zakupiłem na jednym z portali aukcyjnych router TP-Link TL-WR841ND. Od wczoraj aż do dziś męczę się z jego konfiguracją, ponieważ nie potrafię go odpowiednio ustawić tak, aby działał poprawnie na dwóch komputerach wraz z Wi-Fi. Mój problem polega na tym, że zatrzymałem w jego ustawieniach na opcji Quick Setup. Wyskakuje taki oto błąd:
Moim dostawcą internetu jest Orange. Próbuję połączyć się z nim poprzez kabelek, który posiada dwie identyczne końcówki. A internet posiadam i łączę się poprzez gniazdo z telefonu stacjonarnego. Zapomniałem dodać, że zakupiłem go nowego lecz bez płytki instalacyjnej oraz instrukcji obsługi.
Oczywiście że tak WR841 to typowy router WAN-owy (RJ45) ty potrzebujesz na linię router z modemem ADSL (do 20Mb/s) lub VDSL(40-80Mb/s) z wejściem RJ11 w zależności o jakiej prędkości internetu mówimy od Orange.
Do routera WR841ND podłączasz kabel pod niebieskie wejście(WAN),drugą końcówkę podłączasz do routera Pentagram Cerberus pod port LAN.Jeśli chcesz to możesz używać tylko Wi-Fi WR841ND a w Pentagramie wyłączyć sieć bezprzewodową.
Tak, dostałem i dziękuję Ci za niego, ale wiesz, ja w czytaniu takich spraw to jestem osiołkiem niekumatym Troszkę nie pasowało by mi używać dwóch od razu, bo jak to wtedy by wyglądało. To tak jakbyś miał położone dwa telewizory jeden na drugim
Ok, dzięki za radę, ale nie wiem czy jest w tym sens.
To już ja sobie życzysz. U siebie mam podłączone nawet 4 urządzenia na stałe nie licząc komputerów i urządzeń bezprzewodowych
W8816 jako modem ADSL + WR4300 z gargoyle jako główny router + Archer C9 jako punk dostępowy w pokoju no i plus do tego jeszcze dysk NAS
Co znaczy równocześnie? Przy konfiguracji jako AP (mój poradnik) wszystko zostanie po staremu, każde gniazdo ethernet (Prntagram i TP-Link) będzie aktywne plus sieć bezprzewodowa z TP-Linka. Pentagrama nie dotykasz, konfigurację robisz tylko na TP-linku