Witam,
czy ktoś z forumowiczów próbował uruchomić na światłowodzie od t-mobile router TP-Link Archer A8 AC1900?
Otóż mi się do tej pory nie udało. Być może to wynika z jakiś ograniczeń od dostawcy usług. O ile dobrze się orientuję linia główna należy do Enei, przed ruterem mam ONT marki Nokia, model G-010G-T.
Od t-mobile mam router Sagemcom CS 50001 F@st5657 TMPL.
TP-Linka ustawiałem na podobieństwo tego co jest w Sagemcom, czyli:
Typ połączenia: PPP
VLAN ID: 35
Nazwa użytkownika: ...............
Hasło: ...................
W tym modelu TP-Link może niektóre ustawienia wyglądają nieco inaczej, mam na myśli chociażby VLAN, ale wydaje mi się, że dobrze to wprowadzałem w ustawienia. Mimo to interneto nie działa.
Kombinowałem z ustawieniami już na różne sposoby, nawet poprzez połączenie ze sobą dwóch routerów - Sagem jako pierwszy, na którym działał internet i za nim TP-Link - internet mi nie działał.
Jeżeli TPlink podłączony ZA Sagemcomem nie przepuszczał internetu przez swój NAT - to ewidentnie masz go źle skonfigurowanego.
Zalecenia startowe: przywróć mu ustawienia fabryczne, najnowszy firmware i spróbuj jeszcze raz. W najprostszym trybie:
ONT->(wan in) SagemCom (lan) -> (wan) TPlink -> sieć domowa (obojętne, czy wifi czy lan)
Takie ustawienie musi działać po przywróceniu ustawień fabrycznych.
Próbowałem podobnych ustawień. ONT>>>Sagemcom (do gniazda WAN)>>>Sagemcom (z gniazda LAN do TP-Link (do gniazda WAN).
Następnie ustawienia próbowałem przeróżne, ponieważ nie miałem doświadczenia, które ustawienia zastosować. W każdym bądź razie ustawiałem Static IP, Dynamic IP itd. Wszędzie podawałem adres IP Sagemcom (w tym przypadku był to 192.168.1.1). Z tego co pamiętam na TP-Linku musiałem zastosować już inną pulę adresów np. 192.168.0.xxx.
Internet mi nie działał.
Zrobię raz jeszcze tak jak piszesz, reset i od nowa konfiguracja.
Witam,
nie wiem jakim cudem, ale dzisiaj gdy podłączyłem router TP-Link w taki sposób w jaki opisałem poprzednio wszystko mi działa.
Może tylko opiszę niektóre ustawienia.
Sagemcom działa na puli adresów 192.168.1.1-255, DHCP ma włączone, chociaż wydaje mi się, że powinno być wyłączone, ale mniejsza z tym.
Muszę wyłączyć na nim jeszcze sieci wifi, aby pozostały tylko na TP-Linku.
TP-Link działa na puli adresów 192.168.0.1-255, gdzie adres 192.168.0.1 należy do routera.
DHCP jest włączone.
W ustawianiach Advanced, Network, Internet miałem ustawione Internet Connection Type: Dynamic IP
Z tego co sprawdziłem otrzymał od Sagemcom dynamiczne IP:
IP Address: 192.168.1.12
Subnet Mask: 255.255.255.0
Default Gateway: 192.168.1.1
Primary DNS: 192.168.1.1
Secondary DNS: 0.0.0.0
i kolejne ustawienia:
DNS Address: Get Dynamically from ISP
Primary DNS: 192.168.1.1
Secondary DNS: 0.0.0.0
MTU Size: 1500
Host Name: ArcherA8
Router MAC Address: Use Default MAC Address
Natomiast w Advanced, Network, IPTV/VLAN
przy takim ustawieniu routerów wszystko jest tutaj wyłączone poza IGMP Proxy.
Już nie wiem czy jakieś znaczenie ma w tym przypadku funkcja EasyMesh, którą z tego co pamiętam włączyłem przy ostatnich zabawach z routerem. Na ten moment takie ustawienia działają i nie mam teraz więcej czasu aby dokonywać zmian.
Wszystko jest OK, nie zmieniaj niczego.
DHCP w Sagemcomie ma być włączony w takiej konfiguracji.
Mesh nie przeszkadza i nie pomaga, jak nie masz innego urządzenia zgodnego z tym.
Dzięki za wskazówki.
Ogólnie rzecz biorąc to szukam rozwiązania (z mojej oceny chyba najoptymalniej jest to zrobić dobrym routerem) na blokowanie na różnych urządzaniach typu komputer, telefon różnych stron internetowych jak np. czasowa blokada dzieciom youtube. Sagemcom niestety ma tylko możliwość blokowania całkowicie internetu na poszczególnych urządzeniach np. w określonych godzinach. Na niektórych TP-Linkach jest możliwość blokady domen i tu ma przewagę.
Takie proste domowe routery raczej kompetentnie nie są w stanie blokować (Google FamilyLink na androidach jednak do tego nadaje się bardziej w przypadku dzieci), ale takie podstawowe ograniczenia powinny zadziałać - niestety doświadczenia z tym nie mam, widziałem na kilku routerach opcje, nigdy nie testowałem nawet jak działają technicznie. Wątpię, żeby oglądały ruch HTTPS, więc raczej przekierowują DNSy, czyli ominięcie takiej blokady sprowadza się do zmiany DNS w komputerze na 8.8.8.8 lub odpowiednik.