Router tp-link 3420


(mati200194) #1

Witam kupiłem wczoraj router tp link tl-MR3420 skonfigurowałem go zgodnie z tym:

lecz mrugają 4 światełka 2,3 od lewej i 2,3 od prawej co z tym zrobić ponad to wifi na laptopach odbierane jest bezprzewodowo i o to chodzi a na komputerze stacjonarnym musi być podłączone co z tym zrobić ?


(mati200194) #2

Zmienić aktualizację na tą ? gargoyle-1.6.2.2-ar71xx-tl-mr3420-v2-squashfs-factory


(szopen) #3

a one mają jakieś opisy? nie każdy ma ten router przed nosem
napisz jaki właściwie masz problem?


to nie żadna aktualizacja, tylko tzw. alternatywne oprogramowanie
jeśli nie radzisz sobie z fabrycznym to raczej nie próbuj wgrywać niczego co powoduje utratę gwarancji (szczególnie, że nie podałeś nawet jaką masz wersję sprzętową)


(Marcin) #4

Poza tym nic nie napisałeś o modemie i dostawcy z usług którego korzystasz!?


(mati200194) #5

2 od lewej to śrubka czyli chyba ustawienia 3 od lewej znaczek wi-fi 3 od prawej to podłączenie do komputera 2 od prawej to znaczek USB wymieniłem te które mrugają. Problem to że po około godzinie od włączenia internet nie chce działać (pokazuje że jest zasięg a nic nie chce wczytać) druga sprawa to że gdy router nie jest podłączony do komputera stacjonarnego to komputer nie widzi tej sieci a z dwoma laptopami nie ma takiego problemu. Z mojej wiadomości to jeśli migają te diody to coś jest nie tak i właśnie chciałbym się dowiedzieć co trzeba zrobić z góry dzięki


(mati200194) #6

Modem to Play 3G a wersja urządzenie to V2


(szopen) #7

OK śrubka to chyba "hertbeat"czyli w/g terminologii TP-Linka "system", mruga = router żyje
WiFi ma mrugać jeśli jest włączone i jest jakiś transfer
podłączenie kablowe do komputera też jak mruga = jest jakiś ruch sieciowy
no i USB tez ma mrugać jak używasz modemu USB…
więc gdzie jest problem?
jeśli wkurzają Cię te LEDy to je zaklej czarną taśmą (ten model routera nie ma opcji zgaszenia LED)

a on ma jakiś model?
masz połączenie z internetem?


(mati200194) #8

A co mogę zrobić aby router był podłączony do komputera bezprzewodowo ?


(mati200194) #9

Problem w tym że po około godzinie używania routera przestaje działać internet nic nie idzie otworzyć a nie da rady zrobić aby komputer stacjonarny odbierał wifi bezprzewodowo ?


(mati200194) #10

Tak to internet chodzi bardzo dobrze a po tym jak przestaje działać trzeba wyłączyć i włączyć od nowa router


(szopen) #11

masz kartę WiFi w stacjonarnym? to jej użyj (chociaż moim zdaniem lepsze jest rozwiązanie dotychczasowe czyli połączenie kablem z routerem)
zrób chociaż screenshoty z konfiguracji modemu (z GUI routera) teraz gdy działa, oraz ze statusu gdy masz internet i gdy go zerwie
podaj jeszcze model modemu i obserwuj jego LED (gdy masz połączenie i gdy je tracisz)


(mati200194) #12

Dobra nie będę już kombinował zostanę przy łączeniu przewodowym a przez ostatnie 2 godziny nie zrywało internetu jak zerwie to się odezwę a narazie dzięki :wink: