Router TL-WR841N Problem z WiFi

Witam, przeszukiwałem forum pod kątem tego routera, ale żadne z rozwiązań nie pomagało.
Sytuacja przedstawia się tak, wczoraj zakupiłem nowy Router TP-LINK WR841N, oczywiście przeszedłem przez początkowa konfiguracje bez problemów.
Struktura mojej sieci wygląda tak : Modem - Router - Laptop(podłączony przewodowo) - inne urządzenia podłączone bezprzewodowo.
Po podpięciu laptopa przewodem w gniazdko LAN w routerze wszystko jest tak jak powinno być, a wyniki Speed Testu wyglądają tak: (dodam, że tak samo jak podczas podpięcia laptopa bezpośrednio do modemu):

Powyższa sytuacja utrzymuje się do momentu dopóki do sieci WiFi nie zostanie podłączone chociaż jedno urządzenie, po wykonaniu tej czynności wyniki Speed Testu prezentują się następująco (laptop nadal podpięty przewodem do routera) :

Jak widać różnica jest duża, na urządzeniu podpiętym do sieci WiFi (Sony Xperia Z3) praktycznie nie da się pracować, siła sygnału jest maxymalna, jednak prędkość internetu dołuje.
Zaktualizowałem Firmware routera do najnowszego dostępnego na stronie producenta (oczywiście zgodny z wersja sprzętową routera)
Przechodziłem również konfigurację już kilkukrotnie jednak nic nie pomaga.
Poniżej pozostałe screeny.
Konfiguracja routera:

Skan inSSIDerem (nazwa mojej sieci to: TP-LINK_D314) :

polecenie ipconfig:

Z góry dziękuję za każdą pomoc.

Właśnie skończyłem ustawiać swój. Walczyłem 2 dni a objawy miałem podobne, jak ty.

1. Jak daleko masz laptop od routera (ile ścian) ?
  2. Ten czas odpowiedzi jest tragiczny.
  3. Pokaż mi zakładkę szyfrowanie - włącz WPA2 i AES (nie AES+TKIP)
  4. Ustaw kanał na sztywno, ja dałbym na 8.
  5. Kartę masz Intela 3945 czyli stand. G - jak nie używasz żadnego urządzenia działającego w "N", to przestaw router na G
  6. Szerokość kanału 40 MHz w G nie zadziała
    Zobacz, jak to teraz wygląda.

Router stoi na tym samym biurku co laptop.
Miałem takie szyfrowanie ustawione.

Po zastosowaniu sie do porad, nic sie nie zmieniło.

Sporo sieci masz w okolicy. Uaktualnij firmware http://www.tp-link.com.pl/handlers/download.ashx?resourceid=14203

Mieszkam w bloku, wiec to dlatego.
Aktualizacja Firmware nic nie zmieniła

Problemem są duże zakłócenia niewiadomego pochodzenia lub uszkodzenie karty sieciowej. Spójrz na wykres z inSSIDer-a poszarpany i niestabilny dla wszystkich sieci z różnych punktów dostępowych.

Ale jaki wpływ uszkodzona karta sieciowa miałaby na funkcjonowanie internetu w urzadzęniach podłączonych przez Wifi?

Podłączyłem laptopa innym przewodem i wyniki speed testu znów są okej, na razie problem zniknął całkowicie, jeżeli taki stan się utrzyma, zamknę temat, dziękuje wszystkim za odpowiedź :slight_smile:

Mówię to co widzę na wykresie z inSSIDer-a. Uszkodzone wifi może generować zakłócenia i sprawiać że inne urządzenia także pracują niestabilnie.

okej, wyłączyłem WiFi w laptopie całkowicie, zobaczymy jak teraz będzie działało,

Na przewodzie będzie zawsze dobrze, wykluczając uszkodzenie fizyczne kabla lub portu. Wifi w zabudowie to loteria i trzeba o tym pamiętać.