Router TL-WR1043ND v2 z oprogramowaniem TL-MR3420 v2

Witam,
po pierwsze witam wszystkich foruwiczów. Przejrzałem większość wpisów wzdłuż i wszerz, ale takiej sytuacji jaką opisuję nie znalazłem.
Niedawno został zakupiony router TL-WR1043ND vs2, jednak jego sieć WIFI działa w bardzo ograniczonym zasięgu. Po lekturze w sieci, wiem, że najpewniej wynika to ze starego oprogramowania, wiec ściągnąłem najnowsze pliki i jestem gotowy do ładowania. Jednak po kilu nieudanych próbach załadowania + komunikatach error code 18001 coś zaczęło niepasować. Firmware jaki jest wgrany do routera pokazuje opis urządzenia jako TL-MR32420 v2:/ czyli coś kompletnie innego, niż mam na szafce.
W związku z powyższym co rekomendujecie:

1. oddanie sprzetu do reklamacji?(gwarancja ciągle obowiązuje)
  2. zmianę firmware'u na własną rękę, ale wtedy najprawdopodobniej stracę gwarancję, tak?
  3. chyba, że jest jeszcze jakaś inna opcja, która pozwala podmienić oryginalny firmware na ten dedykowany dla zakupionego urządzenia bez utraty gwarancji.
    Z góry dziekuję za pomoc.

Dziwna sprawa bo oprogramowanie z wersji 3420 nie ma szans działać na tym sprzęcie. Spróbuj go oddać na reklamacji.
Daj jeszcze zdjęcie naklejki z dołu
Jest jeszcze możliwość wgrania firmware przez recovery, wtedy aktualne zostanie nadpisane.