Router do Neostrady (+ ew. Play LTE)

Witam.
Posiadam od kilku lat router TP-LINK TD-W8901G oraz Neostradę do 10Mb po kablu.
Do niedawna nie było problemów z internetem. Internet był stabilny, na poziomie ok. 5-6Mb. Od kilku miesiecy ciągle zrywanie połączenia, brak synchronizacji.
Kilka wizyt techników z Orange i ciągle ich diagnoza, że należy wymienić router bo to jego wina. Zużył się.
Ich testy na lini wykazują brak błędów CRC oraz prędkość DL na poziomie ~ 5Mb. U mnie na routerze jak na screenie poniżej. Screen robiony w dniu pisania posta.

Testy prędkości DL chociażby na stronie Orange to 3Mb w porywach do 3.5Mb.
Zastanawiam się nad kupnem nowego routera (owi technicy radzili mi właśnie coś od TPLinka).
Jak wcześniej wsponiałem mam Neostradę do 10Mb, mieszkam w domu jednorodzinnym (11mx10m).
Około 4 km od centrali, jakieś 400 m od ostatniej "skrzynki" TP.
Mój obecy router nie bardzo radzi sobie z pokryciem całego mieszkania więc są kable do 3 komputerów.
Myślałem również o zakupie z czasem internetu mobilnego LTE z jakiejś sieci komórkowej. Np Huawei E3272 z Play.
Czy jest jakiś router w granicach 200 zł, który poradziłby sobie z obecną Neostradą i ewentualnym przyszłym w/w lub podobnym modemem mobilnym?
Pozdrawiam.

TP-Link W8970v3 - choć pewnie z prędkościami LTE będzie problem. Jak by nie patrząc to dwie rożne technologie ADSL i LTE.
Osobiście kupił bym jakiś tani router bezprzewodowy do ADSL a potem pomyślał przy zmianie operatora.

Najlepiej na słabsze linie nadaje się router z chipsetem Broadcoma. Przyszłościowo mogę polecić Ci Archera C7. Po wgraniu oprogramowania alternatywnego bardzo dobrze radzi sobie z modemami i internetem LTE.

Dziękuję bardzo za odpowiedzi.
Czyli rozumiem, że jak na razie nie ma potrzeby rzucać się na droższe modele.
Czy ewentualnie TD-W8960N byłby dobrym wyborem? A może trochę droższy TD-W8968?
(Z tym, że ten pierwszy jeśli się nie mylę to chyba Broadcom a drugi Ralink)
Pozdrawiam.

Tak, ten pierwszy był by bardzo dobrym wyborem. Jak wiadomo Broadcom bardzo dobrze radzi sobie na słabszych liniach a Twoja taka jest.

Dzięki za odpowiedź.
Jeszcze jedno pytanko.
Czy po ewentualnym zakupie TD-W8960N mógłbym jakoś wykorzystać obecny router (TD-W8901G)?
Na przykład do głównego routera TD-W8960N podpiąć kablem stary router TD-W8901G i do tego dopiero podpiąć kablem komputer w innym pomieszczeniu?
Lub chociaż użyć stary router do powiększenia zasięgu WiFi?
Dziękuję jeszcze raz za odpowiedzi i pozdrawiam.

Oczywiście, że tak. Trzeba jedynie wykonać dwie rzeczy na drugim routerze, mianowicie: zmienić adres IPLAN tak aby nie było konfliktu z routerem głównym oraz wyłączyć w nim serwer DHCP. Oczywiście save i reboot. Po tych zabiegach będzie służył jako punkt dostępowy. Nazwę sieci wifi i zabezpieczenie też trzeba ustawić.

Tylko tyle?

Żadne inne ustawienia?

Rozumiem, że kabel należy podłączyć w starym routerze do jednego z wejść WAN.

Tylko tyle. Wystarczy zmienić IP ( w Twoim przypadku na np: z 192.168.1.1 na 192.168.1.254
i DHCP ustawić na Disable.
Urządzenia połączyć portami LAN-LAN.

Tfu... Oczywiście chodziło mi o LAN nie WAN. :-[
Dziękuję raz jeszcze za odpowiedzi.

Dokładnie tylko tyle ;D