Router do multimedii 60mb

Witam. Podniesli mi predkosc internetu w multimedii na 60mb. Moj oruter to tplink tlwr543g. Wiem, ze on po wifi nie bedzie przesylal pelnym laczem. Jaki router musze kupic aby predkosc po wifi byla te 60mb? czy TL-WR740N bedzie sie nadawal? A moze lepiej TL-WR841N?

Polecam WR1043NDv2 - warto dopłacić kilka groszy. WR740N raczej będzie miał problem z taką prędkością na wifi. Sprawdź też kartę bezprzewodową w komputerze czy obsługuje standard 802.11n

Wszystko zależy od tego ile chcesz przeznaczyć na zakup routera. WR-841N czy ND powinien sobie poradzić.

Moja karta w laptopie to Atheros AR9285 Wireless Network Adapter, czy ona obsluguje 802.11n?
Mam mozliwosc kupic nowke TL-WR841N za 3 dyszki od znajomego dlatego pytam o te konkretne modele.

Wydajność w idealnych warunkach to 60-75Mb/s w rzeczywistości może być troszkę mniej.
Jeżeli w tej cenie i sprawny to można brać.

Router bedzie stal w tym samym pomieszczeniu co laptop. Odleglosc miedzy nimi to max 2m.

Jak najbardziej możesz brać.

Ok. dieki wielkie za pomoc :smiley:

Zakupilem router. Wyczytalem, ze mozna do niego wgrac alternatywne oprogramowanie. Jak to wyglada, co mi daje taki soft? jak wgrac?

Zależy co chcesz osiągnąć. Openwrt jest dość obszerne w opcje.
Jaki router kupiłeś?

Kupilem TL-WR841N, wgralem alternatywny soft Gargoyle.

Podstawowe pytanie co chcesz osiągnąć wgrywając Gargoyle?

A jaka jest roznica miecy firmowym softem a tym alternatywnym?