Router - brak internetu

Witam od wczoraj mam problem z internetem, otóż od dwóch miesięcy w godzinach wieczornych internet mi zwalniał, kablówka nie znała przyczyny nic nie chcieli na to poradzić, wczoraj moja cierpliwość się wyczerpała i szukałem przyczyny. Po restarcie routera ( przytrzymałem przycisk 10 sekund) i zrestartowało mi router , od wczoraj totalny brak internetu, panowie z łaski przejechali i stwierdzili że router jest uszkodzony i zostawili mnie z tym problemem samego, co wydaje mi się dziwne żeby po restarcie router się uszkodził. Komputer jest podłączony pod router a router do modemu. Ani na komputerze nie ma internetu ani wifi, sieć wykrywa na laptopie, przy próbie konfiguracji routera wyskakuje komunikat :
The router failed to detect your internet connection tyle, the following are the most likely reason:

1. The hardware connection is wrong on the modern is not ready
  2. Your internet connection tyle is Dynamic IP but the router needs to clone the MAC Andress of the original komputer
  3. Your ISP assigns a fixed static IP to you.

Bardzo z góry dziękuję za pomoc bo już mi głowa paruje od tego. Pozdrawiam
Model routera : TP- link wr841n

To wszystko niestety zbyt mało informacji, żeby cokolwiek skutecznie pomóc. Ale można zacząć:

• Podłącz komputer bezpośrednio do gniazda urządzenia dostarczonego przez operatora i potwierdź, że dostęp do Internetu jest.
  • Uwaga ogólna - wr841n to bardzo podstawowy model, jak nie dostarczył go operator to nie dziwne, że za niego nie odpowiada.
  • Reset do ustawień fabrycznych powoduje, że wszystko wraca do stanu fabrycznego: łącznie z nazwą sieci WiFi i konfiguracją łącza internetowego - jeżeli potrzebne jest np. klonowanie MAC adresu, to łącze z internetem może nie działać - a tego nie wiem (zero info dałeś o dostawcy internetu).
  • W tych tańszych routerach najczęstsza awaria to... zasilacz, który traci parametry i to powoduje niestabilność routera. Jak nie zdechnie całkiem, to może np. powodować chaos podczas bardziej skomplikowanych operacji, jak duży ruch, ale np. także reset (i przywracanie do fabryki też może się nie do końca wtedy udać).