Bardzo proszę o pomoc w konfiguracji. Na schemacie przedstawiłem sieć w domu ale nie wiem jak skonfigurować poszczególne elementy. Teraz internet chodzi na stacjonarnym komputerze, który jest podłączony w pokoju 1 i w jest sieć w pokoju 4 po wifi. Problem jest w oddzielnym budynku, połączenie jest ale internetu brak.
Jeśli ktoś może mi pomóc to będę bardzo wdzięczny.
Nie wiem jakie dane są jeszcze potrzebne.
Najbardziej potrzebna jest informacja co to za tplink w oddzielnym budynku.
W przypadku netiaspota jest problem z przekazywaniem pakietów z DHCP dla urządzeń za innym AP. To pewnie dzieje się w drugim budynku i tam wymagane by było włączenie drugiego DHCP z ustawionym adresem IP bramy domyślnej netiaspotu.
Dopisz też adresy IP każdego tplinka w tej sieci.
Dziękuję za odpowiedz.
Ale mam problem z ustawieniem routera w "pokoju 3", model to tl-wr543g. Nie mam pojęcia jak go skonfigurować. gdy wchodzę na panel to mam do wyboru dwa tryby: client i access point, nie wiem, który wybrać i potem dynamic ip czy static ip? i jakie wartości? serwer dhcp włączony czy nie?
Przepraszam z góry za błędy w rozumowaniu ale jestem niedoświadczony Bardzo proszę o pomoc.
Nie znając Twojej sieci mogę tylko teoretycznie powiedzieć:
Jeśli oba kable są w portach LAN to tylko wyłącz DHCP.
Możesz mu zmienić IP na 192.168.0.231
Poprosimy o bardziej szczegółowy opis twojej sieci z adresami i modelami urządzeń.
Tak wygląda zakres adresów netia spot. Do tp-linka(tl-wr543g) w pokoju 3 podłączony jest jeden kabel do WAN a drugi do LAN i ten idzie do kolejnego pokoju i do extendera(tl-wa830re), który jest ustawiony jako AP.
więc masz wybór
-
pozostawiasz połączenie WAN do netiaspota, LAN do kolejnego segmentu sieci, ustawiasz na nim tryb "AP router" konfigurujesz sieć LAN aby była INNĄ siecią niż ta z netiaspota (który ma fabrycznie adres 192.168.1.254 i zdaje się pulę DHCP ustawioną na cały zakres podsieci czyli od 192.168.1.1 do 192.168.1.253) więc nie może to być adres postaci 192.168.1.x natomiast może być np. 192.168.3.1
albo mniej więcej tak jak zaproponował wyżej Heinz: -
łączysz oba kable do portów LAN, ustawiasz na nim tryb "AP router", ale wyłączasz DHCP! (oraz UPnP) aby nie pracował jako router lecz wyłącznie jako switch z AP oraz zmniejszasz pulę DHCP na netiaspocie tak by nie zachodziła na użyty adres oraz dla swojej wygody ustawiasz adres LAN spoza DHCP netiaspota w tym wypadku dla wygody powinien to być adres postaci 192.168.1.x gdzie x nie jest w puli DHCP netiaspota (ja zaproponuję tak: pula w netiaspocie niech zaczyna się od 192.168.1.100 wtedy adres może być 192.168.1.3)
dlaczego proponuję tą trójeczkę? aby było czytelnie i sensownie na schemacie sieci, który sobie zostawisz na zawsze, aby móc łatwo przekonfigurować sieć w przyszłości - mnemotechnika - pokój 3 więc gdzieś w adresie ma być 3)
ja bym wybrał konfigurację 2) a tylko jeśli nie jesteś w stanie na niej uzyskać prawidłowego działania użyłbym kaskadowego łączenia routerów jak w konfiguracji 1) (bo każdy kolejny router to kolejny NAT)
istotna uwaga ani w konfiguracji 1) ani 2) nie możesz użyć trybu "AP client router"
bez znajomości ustawień tego co już działa w tym netiaspota nie jesteśmy w stanie proponować "w ciemno" skutecznie działających ustawień - zobacz na te 2 możliwości które podałem powyżej - obie są możliwe do użycia, ale te konfiguracje wykluczają się i od nich zależy konfiguracja pozostałych urządzeń
PS
ja tego nie widzę, więc albo nie napisałeś albo nie wkleiłeś obrazka…