Problemy z TL-MR3420

Witam.
W związku ze zmianą dostawcy internetu zmianiłem router.
Na obecnym tl-mr3420 mimo MIMO /tj dwóch anten/ jest o wiele gorszy zasięg Wi-Fi w porównaniu do poprzedniego routera
Td-w8951nd, zasięg praktycznie ogranicza się do pomieszczenia w którym jest router.
Dodaję, że oprogramowanie routera jest aktualne ze strony TP link
Status
Wersja Firmware:
3.15.9 Build 141009 Rel.62201n
Wersja sprzętowa:
MR3420 v2 00000000
Moje pytanie brzmi: Czy jest możliwość poprawienia zasięgu Wi-Fi samego TL mr3420?/moc transmisji ustawiona jest wysoka/
Jaki ewentualnie dokupić router aby rozszerzyć Wi-Fi za pomocą kabla ethernet i jednocześnie aby ten router miał możliwość bezprzewodowego rozszerzenia Wi-Fi?
Dodam, że współpraca modem - router poza pewnym spowolnieniem bezproblemowe.

Urzadzenia SOHO- do użytku domowego mają ustaloną moc radia na poziomie 100mW. Jeżeli posiadasz jeszcze ten TD-W to możesz go wykorzystać jako punkt dostępowy. Wyłączasz na nim serwer DHCP i kabelkiem łączysz do dowolnego portu LAN z MR-em.

CHACA,
serdeczne dzięki.
Nigdy bym nie zgadł, że Td-w8951nd można tak podłączyć, a już napewno co przełączyć - dokładnie wyłączyć DHCP.
Działa jak należy.
Wprawdzien dalej nie rozumiem dlaczego td-w ma o niebo lepszy zasięg, czyżby to 100mA go nie obowiązuje?
Teraz muszą być dwa routery zamiast jeden - dwa razy więcej zużytego prądu.
Czy to paradoks eco oszczędności wprowadzonej przez UE?

Obowiązuje wszystkie urządzenia do użytku domowego. Czemu ma tak słaby zasięg, tego nie wiem. Nie miałem go u siebie. Koledzy z forum mają/mieli i mogą się wypowiedzieć.