Problem z WDS


(mikimag) #1

Witam, chciałem połączyć ze sobą 2 routery TP-LINK TL-WR841N. Zrobiłem wszystko tak jak na różnych poradnikach było, czyli w 1 routerze włączyłem WDS i połączyłem go z 2 routerem. Następnie przeszedłem na 2 router i tam zmieniłem LAN (w moim przypadku 192.168.0.2) włączyłem WDS i wyłączyłem HDCP. Problem w tym, że internet działa tylko kilka sekund i nagle mam "brak dostępu do internetu". W cmd wpisuje ping 192.168.0.1 to wyskakuje mi Upłynął limit czasu żądania. Jakieś porady? :slight_smile:


(Heinz) #2

Pierwszy router ustawiasz tak aby działał normalnie na nim internet. W DRUGIM Zmieniasz LAN IP, włączasz WDS i wyłączasz DHCP.


(Marcin) #3

Tu masz instrukcję, tak jak kolega wyżej pisał WDS-a konfigurujesz tylko na drugim routerze.


(mikimag) #4

Ok teraz działa, tylko jest nowy problem. Gdy coś pobieram powiedzmy coś przez torrenty, lub Steam itp. To wszystko działa, ale pobiera tylko przez 10-20 min potem jest "brak dostępu do sieci" poczekam 5 min i działa na nowo. Co to może być?


(Marcin) #5

Jaki masz poziom sygnału na WDS-ie z głównego routera? W DHCP Settings głównego routera dopisz DNS-y googlowe lub OpenDNS


(mikimag) #6

Poziom sygnału to 27dB (chyba o to chodzi jestem trochę zielony) a z tymi DNS to możesz mnie trochę nakierować?


(Marcin) #7

No to "szału" nie ma z tym sygnałem, pewnie masz do tego jakieś inne sieci (zakłócenia)?
Gougle 8.8.8.8 i 8.8.4.4
lub
OpenDNS 208.67.222.222 i 208.67.220.220


(mikimag) #8

Dobra dodałem DNS a odpowiadając na pytanie tak, są też inne sieci.


(Marcin) #9

Poproszę o pokazanie tego w ramach inSSIDer-a w okolicy routera z WDS-em


(mikimag) #10

Program pokazuje "No Wi-Fi Devices Connected"


(Marcin) #11

Komputer w ogóle posiada kartę bezprzewodową?


(mikimag) #12

Niestety nie.


(Marcin) #13

To chyba logiczne że bez karty bezprzewodowej ani rusz, kablem nie odbierzesz fal radiowych.


(mikimag) #14

Hmm, czyli nie mogę zrobić tak, że 2 routerem będę odbierał sygnał i od niego kablem podłącze do PC?


(Marcin) #15

Oczywiście że możesz, chciałem tylko poznać jak wygląda eter u ciebie i czy jest mocno zaszumiony.


(mikimag) #16

Problem na DNS Google nie znikł. Sprawdzę jeszcze na OpenDNS.


(Marcin) #17

Sądzę że problemem będzie poziom sygnału + zakłócenia. WDS to bardzo kapryśny tryb pracy.


(mikimag) #18

To może jakieś porady co zrobić, żeby to jakoś działało?


(Marcin) #19

Jest kilka możliwości

  • zmienić kanał na głównym routerze.
  • Zmienić miejsce położenia żeby sygnał był silniejszy na WDS-ie
  • Zmienić oprogramowanie na alternatywne na drugim urządzeniu i skonfigurować jako most bezprzewodowy:
  • Kupić jakiś repeater lub zastosować transmitery PLC

(mikimag) #20

Zwiększyłem sygnał do 40dB, ale nadal problem występuje, czy to nadal zbyt mało?