Witam, posiadam router TP-LINK TL-MR3220 z modemem huawei w PLAY nielimitowany. Zawsze kabel był podłączony do portu WAN, i internet chodził bardzo szybko, od pewnego czasu port WAN sam przestał działać, po prostu nie chcę się z nim połączyć i musze korzystać z portu LAN. Port LAN działa tylko że często internet chodzi bardzo wolno na tym porcie. Nie da się grać w gry typu CS:GO gdyż ping jest po 200 lub więcej. Nie wiem o co chodzi, czemu przestał działać port WAN na którym internet bardzo szybko chodził i działa tylko port LAN, prosiłbym o pomoc jak zwiększyć szybkość internetu na routerze bądź jak naprawić ten port WAN.
Masz modem podłączony przez port USB do routera z którego masz internet. Port WAN służy do połączenia "innego internetu" który dostarczany jest kablem zakończonym wtykiem RJ45.
Porty LAN są do podłączenia komputerów które ten internet będą odbierać. Do portu WAN nie podłącza się komputerów.
No dobrze, ale wcześniej działał mi ten port WAN i internet śmigał, ale mniejsza o to. W takim razie moje pytanie brzmi jak zmniejszyć lagi, ping w grach online takich jak CS:GO Czy nawet na przeglądarce, bo często też długo wczytują mi się strony.
Sprawdź czy to wina routera podłączając modem bezpośrednio do komputera.
Gdy podłączam modem do komputera ping i download jest podobny, nieraz jest większy, natomiast jest 0 uploadu i nieraz po powiedzmy 2 min używania mam problem z wczytaniem strony tzn. tak jakby był wyłączony internet nie chce się włączyć.
Ogólnie wygląda to tak że teraz zrobiłem reset ogólny i jakieś 20-30min ping jest w miare ok, 90-120 chociaż to jest i tak dużo ale gdy resetuje router w sensie nie wyłączam i włączam tylko z tyłu ten przycisk reset klikam, nie chodzi o to co wyłącza i włącza. To jeśli tak zrobie to internet będzie miał w miare dobre parametry, ten ping od 90 do 120, ale po tych 20-30min znowu ping powraca do normalności czyli do 200, czasami więcej i wcale nie da się grać.
Mała uwaga, nie piszemy postu pod postem - to nie chat internetowy. Do tego służy guzik modyfikuj - Administrator
Czyli router odpada z uszkodzenia. Problem może być u operatora albo na komputerze jest jakiś syf który zabiera całe łącze.
Jak uruchomisz menadżera zadań przejdź do zakładki sieć i sprawdź czy jest jakieś użycie sieci kiedy nic nie robisz.
Wie ktoś o co moze chodzic?
próbowałeś na innym kompie? Może operator ma problem ze swoim łączem
Niestety mam tylko 1 komputer.
telefon/tablet?
Na telefonie nic się nie zacina, chodzi płynnie, jedynie facebook ale to przez telefon bo nie jest najnowszy.
umiesz zrobić speedtest?
Download jak i upload jest praktycznie taki sam. Jedynie upload na telefonie jest nieco wyższy niż na komputerze. Sprawdzane za pomocą speedtestu jak coś.
W czasie testu miałeś podłączony komputer do routera?
Zrób test bez komputera.
Spróbuj włączyć komputer w trybie awaryjnym z obsługą sieci i wykonaj speedtest.
W trybie awaryjnym z obsługą jest o 1mb więcej downloadu tyle że tylko 0,50mb uploadu a normalnie jest 1,50 uploadu
Edit: Jednak download powrócił do normalności czyli po jakichś 5min jest znowu 3mb downloadu, przez pare minut jest z 6mb downloadu ale po jakimś tam czasie jest już 3mb.
Może ktoś pomóc rozwiązać ten temat? Ping jest dalej taki sam jak i download i upload - czyli niski.
Jaki masz zasięg sieci LTE/3G?
Masz antenę zewnętrzną?
Próbowałeś ustawić router bliżej okna?
Jaką masz siłe sygnału na modemie, jest to HiLink czy zwykły? Jesteś w stanie zalogować się na modem po adresie IP? Gdzie mieszkasz, jak daleko masz do najbliższego BTS-a?
Siła sygnału na modemie to od 80% do 95% ale często jest 80% albo 90%. To znaczy jak mam zalogować na modem po adresie IP? Bo mam internet z PLAY, do najbliższej takiej anteny czy jak to można nazwać mam jakieś 2km tyle że to prawie prosta droga. Nie mam anteny zewnętrznej, router jest przy oknie maksymalnie - bliżej się nie da.