Problem z prędkością WiFI

Hej,
mam do was pytanie odnośnie konfiguracji mojej sieci

Na górnym piętrze internet z reguły chodzi OK.
Problem natomiast jest z dolnym piętrem prędkość po Wifi spada do około 3M gdzie po kablu to ponad 10M.

Bardzo duży problem też jest z zasięgiem router, który stoi zaraz przy oknie w pokoju ma bardzo słaby zasięg na zewnątrz stojąc dosłownie 5 metrów od okna praktycznie go nie ma, między pokojami prędkość potrafi spaść do 1M a zasięg ledwo łapie.
Próbowałem już różnych kombinacji np.

1. Osobna siec wifi na górnym pietrze a osobna na dolnym - problem ten sam.
  2. Zamiana urządzeń czy zmniejszenie ich ilości - to samo
  3. Początkowo kamery łączyły się do routera ADSL lecz stwierdziłem, że mogą obciązać pasmo dlatego powstała sieć 2 tylko na łączenie do kamer ale problem nadal pozostał.
  4. Sprawdzałem również zajętość kanałów - mieszkam na wsi jest dosłownie 1 inna sieć w sąsiedztwie zmiana na inny kanały również nie pomogła,
    routery działaj

wynik po wifi:

wynik po kablu:

wynik z tego samego urządzenia, podobnie jest wpinając się do innych urządzeń sieci 1
Byłbym wdzięczny za jakąkolwiek radę

Jedyne sensowe rozwiązanie to zastosowanie zewnętrznego punktu dostępowego w obudowie CPE i podłączenie kablowe do istniejącej sieci.

Czyli zamiast dodatkowych routerów postawić takie CPE? Chce mieć w domu dobra prędkość po Wi-Fi i zasięg na zewnątrz. Aktualnie obie rzeczy kuleja.
Czym może być to spowodowane?

Przede wszystkim tłumieniem ścian będzie powodowało spadek sygnału a co za tym idzie prędkości.

Proponujesz wypiac resztę urządzeń i wpiac CPE bezpośrednio do ADSLa i wrzucić tam wszystkie urządzenia ?
Dziwne jest to że np router wpiety na dolnym piętrze via kabel stojąc kilka centymetrów od urządzenia prędkość jest o 70% niższa niż jak się wepne kablem

Pokaż jakieś pomiary sygnału i zakłóceń w ciemno trudno coś powiedzieć. Zwróć uwagę że karty sieciowe i ich wydajność.

router postawiony na parapecie pomiar robiony na wprost okna jakieś 4m dalej

Słaby sygnał z punktu dostępowego. Musisz zastosować zewnętrzny punkt dostępowy w obudowie CPE.

myślisz że CPE pozwoli usunąć wszystkie routery i zostawić jedynie ADSL + CPE?

Ten który komunikuje się z kamerami to na pewno, reszta trzeba by pomierzyć sygnały. Na to nie ma jednoznacznej odpowiedzi bo wifi w zabudowie to loteria.